Podzimní inspirace: S šípky ke zdraví i ke kráse

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Šípkový keř zná snad každý z nás. Z jara krásně kvete a voní a na podzim je ozdoben červenými šípky. Tyto plody mají také široké léčebné působení a právě o něm si povíme v dnešním článku.

Co šípky obsahují?

Šípky obsahují zejména vitamin C, vitaminy skupiny B, kyselinu citrónovou a jablečnou, třísloviny a slizové látky. Sto gramů šípků obsahuje až tři tisíce mg vitaminu C. Pro porovnání jablka obsahují v tomto množství dvacet mg, citrusy šedesát mg, kiwi tisíc mg.

Léčivé účinky šípku

Kuchyně

Autor:

Léčebné uplatnění šípků je všude tam, kde je potřeba dodat do organismu zvýšenou dávku vitaminu C. Je to například při snížené obranyschopnosti organismu, při chřipce a nachlazení, při nemocech cév, paradontóze. Snižují rovněž lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. Čaj z jadérek působí projímavě a močopudně. Nápoj z drcených šípků obsahuje chloupky, proto je nutné ho přecedit přes plátýnko nebo jemné sítko.

ČTĚTE TAKÉ:

Čajík šípková víla

Tři čajové lžičky nadrcených šípků zalijeme 300 ml studené vody a necháme 8 hodin louhovat, potom mírně přihřejeme a popíjíme po doušcích. Tento způsob přípravy uchovává vitaminy a čaj má zklidňující a močopudné účinky. Dobře pomáhá i při zánětu močových cest.

Čaj lesních skřítků

Kuchyně

Autor:

Celé šípky povaříme 10 minut ve vodě, odstavíme a necháme 8 hodin louhovat. První výluh je velmi slabý, proto vřelým slabým šípkovým čaje spaříme lipový květ či bez a necháme 10 minut louhovat. Výbornou kvalitu má i druhý či třetí odvar.

Šípkové hálky posilují obranyschopnost organismu

V bylinářské praxi se s úspěchem využívají i šípkové hálky, což jsou nápadné útvary na listech vytvořené infikováním listu žlabatkou listovou či její blízkou příbuznou. Hálka se podobá ochlupené hlavičce, je nachově zelená a používá se jako výborné tonikum a prostředek na povzbuzení imunity organismu.

Tinktura ze šípkových hálek

Potřebujeme: 2 šípkové hálky, 2 dl 60% lihu

Postup: Hálky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém, klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotovou tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uskladníme v chladnu a temnu. Užíváme 3x denně 15 kapek po dobu 8 týdnů. Tinkturu ze šípkových hálek můžeme zkombinovat s echinaceou, kozincem, lapachem, vilcacorou či eleuterokokem. Posilující účinek pak bude maximální.

Šípkový likér

Posilujícím nápojem zvláště pro starší osoby je šípkový likér. Připravíme si jej tak, že 1 litr šípkových plodů a půl kilogramu cukru necháme ve 3 litrech žitné pálenky asi 10 dnů na teplém místě louhovat. Pak dobře přecedíme a nalijeme do skleněné lahve. Pijeme denně 1 štamprli před hlavním jídlem.

Olej z andské růže

Kuchyně

Autor:

Z jadýrek těchto plodů se lisuje velmi kvalitní olej, tzv. olej z andské růže. Za exotickým názvem se skrývá úplně obyčejný šípkový keř. Tento olej má slabě žlutavou barvu a je téměř bez vůně. K zajímavým látkám, které jsou v něm obsaženy, patří například kyselina trans-retinová, tedy extrémně aktivní derivát vitaminu A. Hlavně díky němu se olej z jader andské růže může pyšnit skvělými léčebnými účinky na kožní neduhy – lupénku a ekzémy, akné, ale i suchou nebo zralou pleť. Pokožku celkově regeneruje, zjemňuje a významně redukuje vrásky.

Pozor!

Vysoký obsah vitaminu C v šípkách se však rychle ztrácí a po roce z něj zůstane již jen málo. Proto tyto plody sbíráme každý rok a používáme vždy jen nejčerstvější plody.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

podzim

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.