Co šípky obsahují?

Šípky obsahují zejména vitamin C, vitaminy skupiny B, kyselinu citrónovou a jablečnou, třísloviny a slizové látky. Sto gramů šípků obsahuje až tři tisíce mg vitaminu C. Pro porovnání jablka obsahují v tomto množství dvacet mg, citrusy šedesát mg, kiwi tisíc mg.

Léčivé účinky šípku

Léčebné uplatnění šípků je všude tam, kde je potřeba dodat do organismu zvýšenou dávku vitaminu C. Je to například při snížené obranyschopnosti organismu, při chřipce a nachlazení, při nemocech cév, paradontóze. Snižují rovněž lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. Čaj z jadérek působí projímavě a močopudně. Nápoj z drcených šípků obsahuje chloupky, proto je nutné ho přecedit přes plátýnko nebo jemné sítko.

ČTĚTE TAKÉ:

Čajík šípková víla

Tři čajové lžičky nadrcených šípků zalijeme 300 ml studené vody a necháme 8 hodin louhovat, potom mírně přihřejeme a popíjíme po doušcích. Tento způsob přípravy uchovává vitaminy a čaj má zklidňující a močopudné účinky. Dobře pomáhá i při zánětu močových cest.

Čaj lesních skřítků

Celé šípky povaříme 10 minut ve vodě, odstavíme a necháme 8 hodin louhovat. První výluh je velmi slabý, proto vřelým slabým šípkovým čaje spaříme lipový květ či bez a necháme 10 minut louhovat. Výbornou kvalitu má i druhý či třetí odvar.

Šípkové hálky posilují obranyschopnost organismu

V bylinářské praxi se s úspěchem využívají i šípkové hálky, což jsou nápadné útvary na listech vytvořené infikováním listu žlabatkou listovou či její blízkou příbuznou. Hálka se podobá ochlupené hlavičce, je nachově zelená a používá se jako výborné tonikum a prostředek na povzbuzení imunity organismu.

Tinktura ze šípkových hálek

Potřebujeme: 2 šípkové hálky, 2 dl 60% lihu

Postup: Hálky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém, klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotovou tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uskladníme v chladnu a temnu. Užíváme 3x denně 15 kapek po dobu 8 týdnů. Tinkturu ze šípkových hálek můžeme zkombinovat s echinaceou, kozincem, lapachem, vilcacorou či eleuterokokem. Posilující účinek pak bude maximální.

Šípkový likér

Posilujícím nápojem zvláště pro starší osoby je šípkový likér. Připravíme si jej tak, že 1 litr šípkových plodů a půl kilogramu cukru necháme ve 3 litrech žitné pálenky asi 10 dnů na teplém místě louhovat. Pak dobře přecedíme a nalijeme do skleněné lahve. Pijeme denně 1 štamprli před hlavním jídlem.

Olej z andské růže

Z jadýrek těchto plodů se lisuje velmi kvalitní olej, tzv. olej z andské růže. Za exotickým názvem se skrývá úplně obyčejný šípkový keř. Tento olej má slabě žlutavou barvu a je téměř bez vůně. K zajímavým látkám, které jsou v něm obsaženy, patří například kyselina trans-retinová, tedy extrémně aktivní derivát vitaminu A. Hlavně díky němu se olej z jader andské růže může pyšnit skvělými léčebnými účinky na kožní neduhy – lupénku a ekzémy, akné, ale i suchou nebo zralou pleť. Pokožku celkově regeneruje, zjemňuje a významně redukuje vrásky.

Pozor!

Vysoký obsah vitaminu C v šípkách se však rychle ztrácí a po roce z něj zůstane již jen málo. Proto tyto plody sbíráme každý rok a používáme vždy jen nejčerstvější plody.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com