Anglické přísloví praví: „Jedno jablko denně a nepotřebuješ doktora.“ A má pravdu! Podle odborníků je právě tuzemské jablíčko tím nejzdravějším ovocem, které můžete dětem dopřát. Pokud tedy nevlastníte zahrádku, můžete si tuzemská jablka koupit na trzích či v dobře zásobených zeleninách. A ani při tom finančně nevykrvácíte...

Přírodní lék

Obyčejné jablko je vlastně neobyčejným lékem. Obsahuje pektiny, které regulují cholesterol v krvi. Navíc jde o ovoce, které má zásobu vitaminů (C, A, B) a minerálů (draslík, hořčík, vápník, železo či mangan). Díky celulóze a enzymům podporujícím trávení je ideálním pomocníkem při zažívacích obtížích. Jablíčko se hodí při zácpě i při průjmu, což se v případě dětského bříška obzvláště hodí. Tyto kulaté plody však pomáhají i při chorobách srdce, ledvin či při vysokém krevním tlaku.

ČTĚTE TAKÉ:

Léčivé jablíčkové čaje

Z jablek se dá dělat spousta věcí. Pokud jde o nápoje, všem je známý mošt. Ale i jiné jablečné drinky stojí za vyzkoušení. Obzvláště když mají i léčebný účinek. Třeba takový čaj proti nadýmání. Stačí, když si připravíte 2 díly jablečných slupek, 1 lžičku semínek kmínu a to všechno zalijete vodou a vaříte zhruba sedm minut. Stejně tak si můžete připravit léčivý čaj proti dětskému kašli: 1 čerstvé pokrájené jablíčko (i s jádřincem), 1 pokrájená cibule a půl lžičky fenyklu.

Jablíčko v kuchyni

Podle kvality jablek si můžete vyrobit spoustu dobrot. Z horších jablíček můžete udělat třeba mošt. Lepší jablíčka můžete rovnou sníst, uskladnit, zavařit nebo je použít k výrobě domácích křížal. Ty byste měli sušit na méně dostupném místě a pak je tajně skladovat v plátěném sáčku – jsou skvělou alternativou sladkostí. Křížaly však můžete využít i jinak - společně s dětmi je navléci na nit a v kombinaci s jinými plody (například šípky či jeřabinami) z nich vytvářet pěkné domácí dekorace. Ideální alternativou, jak si užít jablíčka, jsou samozřejmě koláče.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com