Místem, kde se Afrika prakticky dotýká Evropy, kráčeli přes Gibraltarskou úžinu Arabové, aby se usadili na jihu Španělska. Byli tu dlouhou dobu a jejich vliv je patrný všude. V architektuře je dost zřetelně viditelný, v místních názvech je slyšitelný a v gastronomii jej poznáme zcela samozřejmě. Je ale i tam, kde si ho neuvědomujeme.

Gibraltar

Kraj, který je tak pestrý, má i spousty historických zajímavostí. Proč se jeho vstupní brána jmenuje právě tak, jak se jmenuje? Dnes to tu patří Angličanům, a tak i název považujeme za anglický. Víme, že úzký průliv byl pro Araby snadno překonatelný. Přibližně kolem roku 700 našeho letopočtu se tu přepravil se svou armádou Tariq ibn Ziyad. Vojáci vystoupili v dnešním Španělsku a moc se jim do boje nechtělo. Tariq však spálil všechny lodě, aby mu nikdo nedezertoval zpět do Afriky, a řekl: „Před vámi jsou hory a za vámi je moře, vyberte si svou cestu.“ Hory se arabsky řeknou džebel. Je jasné, že byla zvolena pevnina – Džebel Tariq, tedy Tariqovy hory. Odtud název Gibraltar.

ČTĚTE TAKÉ:

Olivový ráj

Do jižního Španělska se olivy podle některých pramenů dostaly již v době železné. Jejich cesta kolem Středozemního moře byla poměrně snadná. Od doby, kterou můžeme považovat za zrod civilizace, byly spolu s vínem a obilím považovány za pilíř středomořské kuchyně. V průběhu věků byly vyšlechtěny mnohé druhy oliv. Některé jsou vhodné na olej, jiné na nakládání do nálevu nebo do oleje. Pro středoevropskou kuchyni není jejich chuť typická. Někdo se musí k svébytné chuti oliv projíst a zamilovat si je zvolna. Je z toho pak zpravidla gastronomická láska na celý život.

Kde začít s degustací

Kdo nepatří mezi znalce oliv a nemá zatím „svou“ značku, může začít plněnými plody. Španělská Andalusie patří mezi největší evropské producenty a vyváží je do mnoha zemí. Právě plněné olivy jsou jinde velmi oblíbené. Češi prý mají nejraději varianty s červenou paprikou nebo s mandlí. Plní se obvykle olivy zelené. Olivy zelené i černé nejsou rozličné odrůdy, jak by se zdálo. Jedná se o tentýž plod sklízený v různých fázích zralosti. Se sklizní zelených oliv se začne za pár týdnů, ty černé se drží na stromech až do prosince.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com