Mezi nejoblíbenější odrůdy dýně patří Hokkaidó. Má sytou sladkou chuť a nádhernou barvu. Obsahuje provitamin A – beta-karoten, vitamin E, C, z minerálních látek má velké množství draslíku. Výborně pomáhá při čištění organismu, dále se používá při poruchách funkce žaludku, onemocnění slinivky a sleziny, je tedy vynikající pro diabetiky.

ČTĚTE TAKÉ:

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů obsahuje dužina této dýně zvláštní látky s preventivně protinádorovým účinkem. Dle provedených studií postačí denní konzumace 100 gramů dýňové dužiny (po delší dobu) k tomu, aby až 3x poklesla pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění, zejména rakoviny plic a prostaty.

Tento druh dýně se nemusí loupat, protože slupka je plná vitaminů a lehce změkne. Dýni lze dusit s cibulí či jinou zeleninou, zapékat, smažit, odšťavňovat či mixovat. Je velmi vhodná pro malé děti od šesti měsíců věku do různých pyré a polévek. Dušení trvá 20-40 minut. Dýně Hokkaidó si můžeme lehce vypěstovat nebo koupit v bioobchodech, a to hlavně na podzim a v zimě.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com