Rooibos – červený keř

Rooibos neboli čajovníkovec kapský, latinsky Aspalathus linearit Gins, je vytrvalý jednometrový keřík s jemně jehličkovými listy, které připomínají naše jehličnany. Jedná se o pěstovanou rostlinu, která pochází z oblasti Cedarberg v západokapské části Jižní Afriky.

Léčivé účinky rooibosu

Tato droga obsahuje vyvážený komplex minerálů – vápník, železo, draslík, měď, mangan, zinek, fluor a hořčík. Flavonoidy obsažené v tomto čaji se řadí mezi polyfenolické sloučeniny, které se vyskytují jako přirozená barviva v rostlinách ve formě glykosidů. Významně snižují riziko nemocí a pomáhají při rekonvalescenci. Aspalathin je obsažený pouze v této bylině a společně s nothofaginem je významným antioxidantem s antimykotickým a antialergickým působením.

ČTĚTE TAKÉ:

Další významnou složkou rooibosu jsou fenolické kyseliny kávová a ferulová. Mají velmi podobné účinky jako flavonoidy, působí antioxidačně, mají příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, jsou účinnou prevencí, ale i podpůrnou léčbou rakoviny, aterosklerózy a jiných nemocí. Hlavně u kyseliny chlorogenové, ferulové a kávové byly vědecky potvrzeny přímé inhibiční účinky na rakovinové buňky, dále antibakteriální, antivirový a antimykotický vliv. Díky těmto přírodním ochráncům ho můžeme využít i jako prevenci respiračních onemocnění. Orientin a rutin zlepšují elasticitu cév a kapilární průtok krve.

Pro koho je tento čaj vhodný?

Rooibos neobsahuje žádný kofein a proti černému čaji má velmi nízký obsah tříslovin. Je tedy velmi vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem, nemocným srdcem a citlivým žaludkem. Rooibos rovněž nemá žádné vedlejší účinky, proto je vhodný i pro miminka a těhotné i kojící ženy.

Příprava čaje rooibos

Jednu a půl lžíce drogy přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme 7-10 minut louhovat, potom přecedíme. Čaj pijeme neslazený, popřípadě do něj můžeme přidat agáve, javorový sirup nebo trochu mléka.

Rooibos v kuchyni

Tento druh čaje můžeme používat také k přípravě polévek, omáček i moučníků. Dodá jim velmi zajímavé aroma.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com