Arzenál toho, co nazýváme oříšky, v sobě zahrnuje i semínka borovicových šišek. Borovice pinie roste především kolem Středozemního moře, ale daří se jí dobře i na jiných teplých místech naší planety, zejména na suchých místech s písčitou půdou. U nás je na ni příliš zima, a kdyby se ji přece jen podařilo vypěstovat, sklízet semena nejspíš nebudeme. Je to strom, který není příliš vysoký, ale v dospělém věku vytváří malebnou korunu podobnou deštníku. Však Italové a Francouzi jí také lidově říkají borovice deštníková. Pokroucené solitéry na skaliskách jsou motivem nejedné pohlednice od moře.

ČTĚTE TAKÉ:

Semínka v šišce ukrytá

Piniová semínka jsou dost drahá i v místech svého výskytu. Je to předně dáno tím, že stromy vytvářejí šišky až teprve po několika letech růstu a za druhé není nijak snadné se k semínkům dostat. Napřed je třeba je dostat ven ze šišek. Ty je ovšem jen tak snadno nepustí – musí být usušené, rozevřít se. A pak je ještě třeba vyloupat jemné bílé „oříšky“ z dřevnatých obalů. Tak jako další těžce dostupné pochutiny i piniová semínka si získala pověst afrodiziaka. Pro lepší noční výsledky je prý staří Řekové a Římané konzumovali před ulehnutím spolu s medem a s mandlemi.

Chutnají skvěle

Plody jsou hodně olejnaté, chutnají podobně jako blanšírované mandle, ale mají v sobě nezaměnitelnou pryskyřičnou notu. Kosmopolitní distribuce potravinářských surovin způsobila, že je dnes najdeme na všech kontinentech, ve slaných i sladkých pokrmech. Již v dávných dobách se z piniových semínek vyráběl jakýsi předchůdce nugátu, a to ve směsi s jinými vynikajícími semínky – pistáciemi a mandlemi. V tradičních arabských kuchyních jsou pinie součástí nejrůznějších sladkostí v čele s baklavou. V Tunisku se dávají semínka do mátového čaje. V Itálii jsou hlavní surovinou pro pesto genovese. Ozvláštní koláče, koláčky, drůbež, artyčoky, špenát i zeleninové saláty. Jejich velkou výhodou je intenzivní chuť. Stačí jich velmi málo a naše kuchyňské kreace s nimi dostanou nový kulinářský rozměr.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com