Cibule na všechny neduhy

Cibule je kulatá, oválná, nebo plochá plodina rostoucí v zemi. V současnosti má na desítky odrůd, odlišujících se barvou (od bělavé přes žlutou až po červenou) i chutí (od sladké až po velmi štiplavou a ostrou). Každopádně je zásobárnou silně antibakteriálního allicinu, což je ona ostrá šťáva v dužině. Ta je skvělá proti infekcím a k ochraně sliznic, ke snížení krevního tlaku, posílení imunity, zmírnění cévních obtíží a poruch prokrvování.

V obchodě a v kuchyni

Najdeme ji po celý rok ve všech marketech. Od malých kořenitých šalotek až po velké jemné cibule. Kupujeme jen hladkou, pevnou, nezměklou a suchou cibuli bez plísní. Skladujeme ji doma v chladu, suchu a na tmavém místě. Její využití je skutečně pestré. Stará lidová moudrost říká: „Člověk může vařit spíš bez ohně než bez cibule.“ Dochutí masité pokrmy, polévky, marinády a zálivky, pomazánky i nádivky. Vykouzlíte z nich i následující dobroty...

Cibulačka

Potřebujeme: 300 g cibule, 50 g másla, 1 l zeleninového vývaru, chléb, housku nebo bagetu

Postup: Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a na másle osmahneme dozlatova. Přidáme zeleninový vývar a povaříme cca 1 minutu. Můžeme dochutit a vylepšit rozkvedlaným vajíčkem. Podáváme s pečivem.

Zapečené plněné cibule

Potřebujeme: 10 větších cibulí, 10 lžic rozpuštěného másla, 200 ml masového vývaru, 350 g mletého masa, 1 šálek mléka, 1 housku, 5 lžic nastrouhaného sýra, 1 vejce, směs koření do mletých mas, sůl, mletý pepř

Postup: Cibule oloupeme, vložíme do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Slijeme, necháme okapat, ostrým nožem seřízneme vršky a lžičkou opatrně vydlabeme. Vnitřky jemně nasekáme. Housku nakrájíme a namočíme do mléka. Když rozměkne, vymačkáme ji. Mleté maso promícháme s vymačkanou houskou, vajíčkem, podle chuti okořeníme, osolíme a smícháme se sekanou cibulí. Vzniklou směsí naplníme cibule, naskládáme je do vymazané zapékací misky, pokapeme rozpuštěným máslem, podlijeme vývarem a zapékáme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Před koncem pečení posypeme sýrem, který necháme roztéct.

Salát z červené cibule s tuňákem a pomerančem

Potřebujeme: 80 g okapaného tuňáka z konzervy, 1 pomeranč, 1 červenou cibuli, 1 lžíci olivového oleje, sůl, mletý pepř

Postup: Oloupaný a pecek zbavený pomeranč rozdělíme na dílky, odstraníme tenkou slupku. Vše děláme nad salátovou mísou, abychom zachovali i pomerančovou šťávu. Dílky pomeranče pak smícháme s olejem, šťávou, cibulí a osolíme a opepříme. Tuňáka dáme na talíř, navršíme na něj pomerančový salát a necháme vychladit.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com