S datlemi vydržíte i na poušti
Autor: Thinkstockphotos.com
Datle mají vysoký obsah sacharidů, proto jsou takovou malou energetickou bombou. Arabové a beduíni je jako energetický doping používají na dlouhé cesty v poušti. Jen pouhá jedna datle pomůže při sedavém zaměstnání dodat energii až na 20 minut.
Ovšem datle obsahují také celé spektrum vitaminů – mimo jiné E a biotinu. Bohaté jsou na kyselinu pantotenovou (vitamin B5), vápník, měď, železo a draslík. Když je konzumujeme přes den, pomohou nám získat svěžest a zvýšit soustředění. Před spaním naopak podpoří klidný a osvěžující spánek.
ČTĚTE TAKÉ:
Kupujeme a zpracováváme datle
V současnosti není problém sehnat i datle čerstvé. Jsou však velice drahé. Sušené mají průměrnou cenu, a dají se lépe déle skladovat.
Trh jich nabízí několik odrůd, chuťově velmi blízkých. Kromě přímé konzumace je můžeme využít do ovocných koláčů, salátů, pečiva, müsli, pudinků či tvarohu. Jediné negativum datlí je, že jsou vysoce kalorické. Už 100 g obsahuje cca 300 kcal.
Tři báječné recepty
1. Beduínské datle
Potřebujeme: 2 šálky prosa, 1 jablko, 10 – 15 datlí, 1 lžíci oleje a 6 šálků vody.
Postup: Proso omyjeme, okapeme a opražíme na oleji. Poté vložíme vypeckované, na kousky nakrájené datle, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Následně stáhneme z hořáku, přiklopíme poklicí a necháme cca 20 minut odležet. Nakonec vmícháme nastrouhané jablko. Podáváme teplé. Je to osvěžující, syté a energeticky zcela bezkonkurenční jídlo.
2. Koláč s mangem a datlemi
Potřebujeme: 1 velké mango, 75 g datlí, 150 g másla, 150 g cukru, šťávu a kůru z 1 citrónu, 3 vejce, 200 g mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g mandlí, 50 g sekaných pistácií, 2 lžíce meruňkového džemu.
Autor: Thinkstockphotos.com
3. Salát z červeného zelí s datlemi
Potřebujeme: 400 g červeného zelí, 100 g datlí, 4 lžíce oleje, 3 lžíce jader vlašských ořechů, šťávu z 1 citrónu, petrželku, mletý pepř, sůl.
Postup: Zelí nakrouháme najemno, dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou, necháme 1 minutu stát. Vodu slijeme a zelí ochladíme studenou vodou, necháme ho důkladně okapat. Do zelí přimícháme citrónovou šťávu, olej, nasekané ořechy, vypeckované a na kousky nakrájené datle, jemně nasekanou petrželku. Podle chuti osolíme, dochutíme pepřem a okyselíme citrónovou šťávou. Salát dobře promícháme a necháme v lednici chvíli rozležet.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com
Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...