Revize v koření

Koření do sladkého možná nepoužíváte tak často, o to více musíte dávat pozor na správné skladování. Jen tak si zachová vlastnosti, kterých si na koření ceníme.

Nezapomeňte proto na vzduchu nepřístupné kořenky, které je lepší pro jistotu umístit ještě do skříňky, abyste zamezili přístupu zbytečného světla.

Koření raději kupujte v menších dávkách, a častěji doplňujte – některé druhy byste ale měli mít stále po ruce.

ČTĚTE TAKÉ:

Základní druhy koření do sladkého

1. Vanilka

Pro naše předky byla symbolem koření z dalekého Nového světa, byla proto poměrně drahá. Vyšší cena celých vanilkových lusků ale bohužel pro obtížnost zpracování vydržela dodnes. Jako první vanilku údajně používali staří Mexičané, kteří si cenili jejího výrazného aroma a jemnosti.

Použití v kuchyni: Vanilka se používá hlavně jako vonná přísada, i když má i jiné výborné vlastnosti. Hodí se do většiny druhů pečiva. Nesmíme zapomenout zmínit zejména vánoční vanilkové rohlíčky, které miluje snad každý.

2. Skořice

Ve své domovině - Asii byla od nepaměti využívána nejen jako koření, ale také jako lék. Celá skořice je kvalitnější, ale její využití není tak široké. Do vaření se proto využívá v mleté podobě.

Použití v kuchyni: Hodí se do nejrůznějších sladkých pokrmů a pečiva. Nesmíme zapomenout zmínit například tradiční štrúdl. Využívá se ale také při výrobě ovocných likérů a zavařování ovoce.

3. Hřebíček

Jedná se o nerozvitá květní poupata hřebíčkovce, stromu, který roste v tropických oblastech. Je silně aromatický a jeho využití je opravdu široké.

Použití v kuchyni: Do sladkých jídel a pečení hřebíček rozhodně patří, ale musí se s ním opatrně. Je nepostradatelný při pečení vánočního cukroví, například tradičních perníčků. Hřebíček se ale přidává také do různých likérů, dále patří do některých druhů uzenin a hodí se také při přípravě masa či omáček. Naše babičky přidávaly trochu hřebíčku i při zavařování zeleniny a hub.

4. Zázvor

Jedná se o jedno z nejdéle využívaných koření v oblasti asijských tropů, odkud se rozšířil i do našich mírnějších zeměpisných pásem. Zázvor byl také využíván jako koření, a to již v antickém Řecku i Římě. Vypěstovat zázvor nebylo ani pro naše předky nijak náročné, zázvor byl proto dostupný všem sociálním vrstvám, a můžeme ho najít v celé řadě receptů.

Použití v kuchyni: U nás není pečení tradičních sušenek zázvorek tak rozšířené, jsou ale velice chutné. Ze zázvoru se připravuje také báječně osvěžující limonáda a ozdravující čaj. Zázvor se však hodí i do různých druhů omáček, jako koření na maso a do masových směsí.

5. Anýz

Dnes již vpravdě není tento příbuzný magnolie tak rozšířeným kořením, jako tomu bylo dříve, v některých domácnostech možná chybí docela. Je to škoda, neboť již staří Číňané anýz uznávali jako účinný lék proti revmatismu, proti kolikám a bronchitidě. Pro naše předky byl ale také anýz snadno dostupným kořením, a tak jej najdeme v řadě receptů z 19. století.

Použití v kuchyni: Anýz se přidával takřka do všeho pečeného, a to včetně chleba i housek. Při zavařování se dříve přidával k některým druhům zeleniny, zejména do zelí a do červené řepy. Dnes ho přidáváme do kompotů, a to zejména jablečného a hruškového. Trochu anýzu patří ale také do některých druhů piva, do likérů a medoviny.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com