Taková malá hruška

Avokádo. Za tímto zvučným názvem se skrývá poněkud podivný plod, českému člověku připomínající nezralou hrušku. Ale nezůstávejme jen u hrušky - například starým Aztékům, kteří avokádo „objevili“, evokovalo tvar mužského varlete. Snad právě proto jej hojně používali jako sexuální stimulant.

ČTĚTE TAKÉ:

Vitaminová bomba

Jestli má avokádo skutečně afrodiziakální účinky, potvrdit nemůžeme. Nicméně jedno je jisté - jde o velmi zdravou záležitost, která dodá vašemu tělu proteiny, vitaminy (A, B1, B2, B6, C, E) a minerály (obzvláště železo, vápník, fosfor, draslík). Tedy, pokud přemůžete prvotní ostych a avokádo zařadíte do svého jídelníčku, zaručeně uděláte dobře.

Avokádo je lék

Kromě vitaminů, minerálů a proteinů má avokádo i další bonusy. Tak třeba snižuje cholesterol, proto ho ocení všichni, kdo trpí kardiovaskulárním onemocněním.

Ideální je prý i při léčbě „zhuntovaných“ jater po žloutence. Podle japonských vědců má totiž blahodárné schopnosti je rychle regenerovat.

A do třetice všeho dobrého: Avokádo je vhodnou pochoutkou i pro těhotné ženy - hruškovité plody totiž obsahují dostatečné množství folátů, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj plodu...

To je (skoro) maso!

Avokádo určitě zkuste, i pokud jste se z jakéhokoliv důvodu rozhodli omezit (nebo naprosto vypustit) masitá jídla.

Ovoce totiž obsahuje bílkoviny, ale především 20 % tuku, a to ve formě nenasycených mastných kyselin. To znamená, že jde o tuky, které tělo neukládá, tudíž po nich nepřibíráte. Proto je avokádo i vhodnou alternativou pro ty, kteří trpí nadváhou a chtějí pár kilo shodit.

Avokádo: Váš domácí greenhorn

Ale pozor - abyste mohli čerpat všechny tyto výhody, potřebujete mít doma pěkné, zralé a čerstvé avokádo.

V obchodě ho však asi nenajdete. Spousta těchto „zelenáčů“, se kterými se na pultech setkáte, se dováží ze Španělska či Izraele. Bohužel jsou povětšinou nezralé, takže tvrdé jako kámen.

Abyste si z takového „vzorku“ mohli vypiplat „své avokádo“, potřebujete obyčejný papírový pytlík nebo noviny, do kterých „tvrďáka“ zabalíte. Ovoce pak nechte odpočívat dva tři dny v chladu. Ale dbejte na to, aby teplota při uskladnění nepřesáhla deset stupňů Celsia - v tomto případě hrozí, že váš „poklad“ zčerná!

Jak na něj?

Jinak s avokádem je docela jednoduché pořízení. Pro zpracování ho stačí jen omýt, podélně rozkrojit, vyjmout pecku a pokapat citronem (to proto, aby dužina nezčernala). Pak už záleží jen na vás, jak s ovocem naložíte. Ideální je do salátů, pomazánek, polévek, dresinků, ale i jako obloha ke studeným či teplým jídlům.

Přítel na „horší časy“

Pokud se vám stane, že avokádo celé nespotřebujete, můžete ho do druhého dne uchovat v ledničce.

Důležité však je, abyste v ovoci ponechali pecku, pak ho celé pokapali citronem a vzduchotěsně zabalili. Avokádo lze i zamrazit: zprostěte ovoce slupky a dužinu rozmačkejte a pokapejte citronem, aby nezčernala. Směs dejte do plastové dózy a uchovejte v mrazáku.

Titulní foto:Thinkstockphotos.com