Připravili jsme si pro vás malý přehled základních druhů koření, které naše babičky měly vždy po ruce tak, aby mohly kdykoli začít vařit voňavé pochoutky.

Ve své době byla většina druhů koření velice vzácných. Nejen pro vyšší cenu, ale především proto, že bylo možné koření zakoupit pouze při příležitosti konání trhů nebo ve velkých městech ve specializovaných krámcích.

Stejně jako v dobách dávno minulých i dnes je důležité správné skladování koření. Naše babičky mívaly v kuchyních almary s malými šuplíčky na koření – to aby koření bylo v suchu a mimo dosah slunečních paprsků. Stejné prostředí bychom měli svému koření zařídit i my...

Základní kořenářská výbava

1. Pepř

Má velice dlouhou historii. Již ve starých indických písemných památkách nacházíme zmínky o obchodu s pepřem. Samozřejmě ve své době neexistovalo tolik druhů tohoto velice důležitého koření. Do našich zeměpisných šířek musel být zprvu pepř dovážen z daleka, čemuž odpovídala i vyšší cena.

Použití v kuchyni: Využití pepře v kuchyni bylo vždy široké. Hodí se jak do teplých pokrmů, tak například k dochucení zeleninových salátů. Již naše babičky pepř používaly ke všem druhům masa, a to jak do různých omáček, tak i k masu pečenému. Například oblíbený guláš si těžko dokážeme bez pepře představit. Hodí se i do polévek. Samozřejmostí bývalo použití pepře při nakládání zeleniny. O Vánocích je potom přidání špetky pepře do perníčků tajným tipem pro jejich správný říz.

2. Majoránka

Že se musí s touto voňavou bylinkou velice opatrně, věděli již naši předci. Její výhodou je ale fakt, že ji lze doma snadno vypěstovat a nasušit.

Použití v kuchyni: Také majoránka má velice široké spektrum využití. Hodí se do salátů, k masu dušenému, ale i do směsí z mletého masa. Hodí se také k masu drůbežímu. Dále se využívá do polévek, omáček nebo též k výrobě domácí paštiky.

3. Kmín

Jde o jeden z nejdéle používaných druhů koření na našem území – jeho cena totiž odjakživa byla příznivá. Používal se také kmín římský, který již dnes není bohužel tak rozšířený.

Použití v kuchyni: Dříve se kmín využíval zejména při přípravě pokrmů z brambor, které tvořily základní složku jídelníčku našich předků. V období růstu hub se ale také bez kmínu neobejdeme. Ideální je i k vepřovému masu, například k pečenému vepřovému kolenu. Je nezbytnou přísadou při výrobě kysaného zelí.

4. Nové koření

Již z názvu vyplývá, že toto koření se k nám dostalo poměrně pozdě, až v 17. století z tzv. Nového světa. Jeho jedinečnost spočívá v tom, že chuťově připomíná jakousi směs oblíbených druhů koření (pepře, muškátového ořechu a hřebíčku).

Použití v kuchyni: Toto koření se hodí do většiny omáček a hojně se vyskytuje též v receptech na různé polévky. I nové koření se často používá při nakládání zeleniny. Špetka nového koření je také nezbytnou součástí voňavých vánočních perníčků.

5. Paprika

Do Evropy se dostala zároveň z Turecka i z Ameriky, proto se jí říkalo turecký nebo indický pepř. A skutečně indiáni toto koření přidávali do většiny svých pokrmů, ale i nápojů. U nás se začala používat nejprve mezi pány, v běžných domácnostech se objevila až v 19. století.

Použití v kuchyni: V současnosti se využívá v kuchyni více druhů paprik. Jak sladkou, tak i pálivější variantu můžeme využít k většině druhů masa. Papriku potřebujeme také při přípravě různých omáček.

A bez kterého koření se neobejdete vy?

Titulní foto: Thinkstockphotos.com