Opuncie prý byla přivezena do Evropy na lodích Kryštofa Kolumba. Dostala nejrůznější jména, nejčastěji se jí ale říká indický nebo také barbarský fík.

Opuncie patří do čeledi kaktusovitých, ale na rozdíl od většiny kaktusů, jejichž tvar je kulovitý, má tělo tvořené plochými články. Ty se ovšem v pozdější době u země změní v tlustý kmen. Druhů má opuncie na tři sta. Jejím původním domovem je Mexiko, ale najdete ji i v teplejších evropských zemích, kde ji můžete ochutnat ještě v těchto podzimních dnech.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak ji utrhnout

Plody divoce rostoucí opuncie jsou obalené malými, ale velmi ostrými chloupky. Není tedy radno je trhat rukou. Způsobů, jak se k nim dostat, existuje spousta. Jedna z metod používá k utržení plodu stébla tuhé trávy podobné bambusu. Kousek stébla se na konci rozřízne na tři stejné díly a do dutiny se vloží kamínek, aby tři díly držely od sebe jako trojzubá vidlička. Do této vidličky se pak uchopí plod opuncie a jemně se s ním zakroutí, aby se uvolnil. Ale jak se dostat k dužině, aniž bychom museli vzít plod do ruky? Jemné trny se odstraní třením o tuhé listy jakékoliv rostliny, která roste poblíž. Vhodný je třeba fíkus. Při trhání si musíme dát pozor, jelikož tlusté listy pouští dráždivé mléko.

Co s plodem

Plody opuncie mají nejrůznější barvy a tvary. Nemluvíme o druzích určených k pěstování a distribuci, které jsou vyšlechtěny tak, aby měly mnoho dužiny, co nejméně semínek a hladkou slupku. Na podzimních cestách za teplem můžete ochutnat libovolný plod. Pokud se vám podaří zbavit jej ostnů, můžete se pustit do loupání. Pod slupkou je dužina, která má růžovou nebo červenou barvu a většinou spoustu semínek. Chuťově příliš nezapadá do našich registrů, takže se může stát, že po první konzumaci nastane zklamání. Měli bychom se vyvarovat požití většího množství opuncie, neboť semínka mohou způsobit střevní potíže.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com