Cranberry Mojito

Jde vlastně o standardní mojito, které ovšem doplníte buď o mražené brusinky, nebo o brusinkový džus. Ten je dostupnější. Abyste tohle mojito měli opravdu špičkové, je dobré džus zamrazit a následně jej použít jako led do mojita. Nápoj se postupně rozvíjí až do totálního brusinkového závěru.

A jak udělat klasické mojito?

  • Ingredience: světlý rum 4 cl, 3 lžičky třtinového cukru, jedna limetka, deset lístků máty peprné, soda, drcený led.

Do skleničky dáme cukr a mátu a podrtíme je společně, aby máta pustila šťávu. Z půlky limetky vymačkáme šťávu do sklenice a druhou půlku nakrájíme na měsíčky a ještě lehce podrtíme s ledem a mátou. Nalijeme světlý rum. Zasypeme drceným ledem a doplníme sodou.

Sposuta receptů na různá mojita

A zase ty brusinky

A když už jsme načali brusinky, tak zkusíme ještě navodit brusinkovou atmosféru, tentokrát v teplém nápoji. Jmenuje se Bruce Willis. Tajemství této charismatické kombinace spočívá v jedinečném spojení černého nebo zeleného čaje s chutí aromatických brusinek a tmavého cukru. Nechte se překvapit výjimečnou chutí.

  • černý nebo zelený kvalitní čaj, například Ahmad
  • brusinkový sirup (příp. marmeláda)
  • tmavý cukr

Postup: Do připraveného šálku nalijeme 2 dcl vroucí vody, vložíme sáček čaje a necháme 2–3 min. louhovat. (Pro přípravu zeleného čaje necháme vodu 2–3 min. zchladnout na cca 80 °C.) Do hotového čaje přidáme brusinkový sirup, příp. 2 lžíce marmelády z brusinek. Před servírováním nerozmícháme, rozmíchá až host! Podle potřeby dosladíme tmavým cukrem.

Brusinky do třetice – na Václaváku

Ti, kteří si potrpí na vodkový základ, si zamilují oblíbený drink Václavák s vodkou, brusinkovým džusem a limetkou. A co k přípravě potřebujete?

  • 4 cl Pražské vodky
  • 1 dl brusinkového džusu
  • limetkovou šťávu

Všechny ingredience postupně nalijte do sklenice na led, promíchejte, přelijte do stylové sklenice koktejlky a servírujte.

Originál Matcha Tea

Japonsko je čajovým rájem a řada evropských milovníků tohoto nápoje nedá na zdejší čajové produkty dopustit. Perlou mezi nimi je Matcha, císařský čajový prášek. Do ČR se dováží mnoho druhů a jakostí, ne všechny jsou ale originál. Rozpoznat kvalitní a nekvalitní Matcha Tea není nijak složité, postačí důkladně si prohlédnout čaj a ochutnat.

Chuť

„Pravý Matcha Tea má mít svěží a lehce nasládlou chuť s téměř nepatrnou trpkostí,“ upřesnil Petr Patočka, ředitel Čajové květiny. Sladká chuť pochází z přirozeně se vyskytující aminokyseliny L-theanin a rostlinných vláken. Matcha vyšší kvality by měl obsahovat minimálně 19,5 mg L-theaninu na 1 gram čaje. „V žádném případě nesmí být čaj hořký. Pak nejde s největší pravděpodobností o Matcha, ale o powdered green tea. To je podstatný rozdíl, protože powdered green tea je rozemletý celý čajový list, a ne pouze jeho dužina.

Barva

Kvalitní Matcha má jasně smaragdově zelenou barvu a v případě nižších stupňů se barva mění spíše na žlutohnědou. „Kvalitní Matcha by nikdy neměl být žlutý nebo hnědý. Zelená barva je znamením, že čaj byl pěstován a zpracován správným způsobem. Čím méně zelené, tím méně chlorofylu.

Certifikáty

Každý dovozce BIO japonských čajů by měl mít k dispozici 7 základních dokumentů, kterými může prokázat legitimitu prodávaného produktu a jeho kvalitu. Jedná se o BIO certifikát, Certifikát o nulovém výskytu radiace, Specifikaci produktu, tzv. „Rodný list“ čaje, Chemickou analýzu včetně nutričního složení čaje, HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů), Rozbor pesticidů a Doložení původu čaje.

Pro další informace navštivte webové stránky http://www.matchatea.cz/.

Zlatá znamená nejlepší

Ne nadarmo se traduje, že Jameson Gold Reserve je přípitkovou whisky kritiků. Její unikátní vlastnosti jsou výsledkem zrání „ve třech dřevech“ – tedy v panenských sudech z amerického bílého dubu, v sudech po bourbonu a po sherry. Jameson Gold Reserve obsahuje významný podíl pure pot still whisky a spojují se v ní desetileté a třináctileté whisky. Sklenka tohoto výjimečného destilátu voní po dřevě, ječném sladu a obilí, se stopami sladkého sherry. Následně vás překvapí medově sladká, vzápětí pak kořeněná chuť. Při důkladnějším vychutnávání můžete rozeznat dozvuk ořechů, hrušek a malin.

Zlatá a stříbrná medaile

V prestižní publikaci 1000 Vins du Monde (1000 vín světa) se dostala vína Habánské sklepy a Víno Mikulov Sommelier Club mezi elitu. Profesionální degustátoři jim přiřadili stříbrnou a zlatou medaili.

Zlatá medaile: Habánské sklepy Zweigeltrebe 2011 Pozdní sběr Barrique

Červené víno dozrávající v dubových, barikových sudech vyniká svou vyšší rubínovou barvou, elegantní ovocnou vůní s patrnou stopou dubového sudu. V pozadí je možné objevit tóny koření, višní a karamelu. Chuť je bohatá, elegantní, ovocně kořenitého charakteru s delším závěrem s náznaky kouře, sladkého dřeva a koření. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz (cena 249 Kč).

Stříbrná medaile: Víno Mikulov Sommelier Club Müller Thurgau 2012 Kabinet

Kdo by si myslel, že víno kolem stokoruny nemůže mnoho nabídnout, tak by se velmi mýlil. Víno Müller Thurgau 2012 Kabinet, oceněno stříbrnou medailí v soutěži 1000 Vins du Monde, nabízí vyšší, zelenkavě žlutou barvu a jemné muškátové aroma s ovocnými tóny. Chuťově vás naplní i díky jemným spojením koření a harmonie. Oceníte ho k zeleninovým salátům a k různým úpravám drůbežího masa. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz (cena 99 Kč).