Možná, že jste nad tím nepřemýšleli, ale víte, kolik musí kuchyňská dvířka nebo šuplíky vydržet pohybů tam i zpět? Je to okolo sta tisíc! Právě na takový počet otevření zkouší své produkty většina solidních výrobců kuchyňských sestav. Možná namítnete, že panty a výsuvy nejsou vidět, zato peněženka rozhodně pocítí náklady na jejich pořízení. Pokud hodláte ušetřit právě tady, zadržte! Není škoda vybavit svou kuchyni obyčejnými pantíky a potom nadávat na jejich nepraktičnost? Tiché dojezdy, které zavřou samy kuchyňský šuplík, jen co o něj bokem zavadíte, nebo pneumatické výsuvy horních skříněk ušetří čas a v neposlední řadě i nervy každého kuchaře.

Zaostřeno na horní skříňky

Kdo si pořizuje novou kuchyni, má několik možností. Buď zvolit klasická dvojkřídlá horní dvířka kuchyňské linky. Nebo se inspirovat novými trendy a vybrat jednoduchou horní skříňku obvykle obdélníkového tvaru s výsuvem dvířek nahoru. Pokud zvolíte druhou, modernější variantu, můžete vybírat ještě mezi několika typy otvíracích mechanismů.

Posun vzhůru – Na prostor bezkonkurenčně nejméně náročné řešení. Skříňka je vybavena pojezdem, dvířka vyjedou hladce nahoru a nezaberou žádný prostor před skříňkou. Počítejte ale s tím, že nad horní linií kuchyňské linky musí zůstat ještě dostatek místa.

Jednoduše vyklopit – S výklopným systémem se setkáte v kuchyních nejčastěji. A právě tady uvažujte. Stačí vám jednoduchý výklopný mechanismus, nebo si připlatíte za pneumatický systém, který podstatně zvyšuje komfort při manipulaci? Můžete si v prostoru vaší kuchyně dovolit kolmé otvírání dvířek, které zabere víc místa? Nebo musíte počítat s variantou, kdy dvířka částečně zajedou na horní desku kuchyňské linky? Nevyplatilo by se řešit příliš vysokou horní skříňku dvojicí výklopných dvířek nad sebou? Dosáhnete na dvířka v otevřené poloze, nebo je to na vás moc vysoko?

Úchytky? Klidně neviditelné!

Máte naplánovanou celou kuchyňskou sestavu a zbývá už jen zdánlivě drobný detail – úchyty. Kromě pantů a pojezdů ale právě úchyty rozhodují o tom, jak bude běžný provoz kuchyně hladký a bezproblémový. Kromě funkčnosti nezapomínejte na design, může se stát, že úchyty celou kuchyň pozvednou, anebo naopak zazdí. Co se materiálů týče, můžete vybírat z celé škály od nerezu po dřevo, nebo keramiku. Při výběru se řiďte celkovým stylem kuchyně, rozhodně si nechejte poradit od profesionálů v kuchyňském studiu. Důležitá je také bezpečnost. Pokud jste mírně řečeno neobratní, nebo máte malé a divoké děti, z kuchyňských úchytek se snadno může stát nebezpečná zbraň.

Líbí se vám minimalistický styl? Potom zvolte „neviditelné“ úchytky. Ne že by na dvířkách chyběly, to by asi nebylo příliš praktické. Prostě jen nejsou vidět – mají podobu profilů zabudovaných do horní hrany dvířek. Nejmodernější je pak otvírání bezmadlové – dvířka jsou zavěšena na speciálním závěsu s pneumatickým uvolňovacím systémem. K jejich otevření a zavření postačí pouhé lehké přimáčknutí rukou, nebo nohou. Problémem pak ovšem je, že se místa na skříňkách více špiní a třeba u lesklých povrchů je to vyloženě nevhodný systém.