Není to tak úplně jednoduché, ale ty hlavní zásady vám odtajní sommelier Víno Mikulov Sommelier Club Tomáš Brůha.

Oslnit návštěvu vínem s přívlastkem „archivní“ můžete už za pár let. Stačí jen vybrat správnou odrůdu a potom čekat. Archivní vína oceníte, především pokud máte rádi vyzrálé a plně rozvinuté chutě. Kdo dává přednost svěžímu vínu s chutí ovoce, ten by měl lahev otevřít a vypít co nejdříve.

Vybírejte vína s větším podílem alkoholu a cukru

A jaká vína se k archivaci hodí nejlépe? Všeobecně jsou to odrůdy s vyšším obsahem cukru a alkoholu, protože ty jsou lépe chráněny proti bakteriím. Alkohol by měl tvořit nejméně 12 % objemu. Vybírat byste měli kvalitnější vína. Z moravských doporučujeme například Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr barrique z Habánských sklepů (viz vizitka).

Habánské sklepy Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr barrique

Červené víno dozrávající v dubových, barikových sudech vyniká svou vyšší rubínovou barvou, elegantní ovocnou vůní s patrnou stopou dubového sudu. V pozadí je možné objevit tóny koření, višní a karamelu. Chuť je bohatá, elegantní, ovocně kořenitého charakteru s delším závěrem s náznaky kouře, sladkého dřeva a koření.

V roce 2014 zvítězilo toto víno v kategorii červených vín na prestižní francouzské soutěži Vinalies Internationales. Možno zakoupit na osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 249 Kč

Hlavní zásady archivace? Tma, čistý vzduch a stálá teplota

Víno už jste nakoupili, několikrát odolali otevření lahve a jste skálopevně přesvědčeni, že jej chcete archivovat. Co teď s ním? Není to stejné, jako když v rohu spíže zapomenete pár let lahev, potom ji objevíte a prohlásíte za archivní. Místo pro archivaci musíte pečlivě vybrat.

Především musíte vybrat místo, kde bude víno zrát tak, jak má, a bude mu dobře. Prostory by měly být tmavé, s teplotou od 10 do 14 stupňů Celsia. Také by v nich nemělo být příliš vlhko. Čím vyšší teplota, tím rychleji víno zraje. Zrání je urychlováno i světlem. Také není dobré dávat víno k archivaci do sklepa, kde skladujete aromatické potraviny, třeba zelí. Víno by totiž přes korek pachy natáhlo a pít zelné víno nechce nikdo.

Stálá teplota, tma, čistý vzduch a sucho, to jsou hlavní zásady pro uchovávání vína. Důležitá je také doba zrání. Většinu vín se nedoporučuje skladovat déle než deset let. Jakostní a kabinetní vína vypijte do tří let po sklizni, pozdní sběry a výběr z hroznů můžete skladovat kolem šesti let. S vínem během zrání moc nemanipulujte, přemisťování lahví mu škodí.

Trpělivost přináší růže

A proč vlastně víno archivovat? Samozřejmě ne každé si to zaslouží. Kvalitní vína Sommelier Club z Mikulova ale můžete ocenit i po letech. Představte si každou lahev jako samostatnou bytost. Koupíte víno mladé, čerstvé a svěží, po roce už stejné víno chutná jinak, objevíte v něm nové tóny. Po dvou letech je ještě vyzrálejší. Po třech letech už jsou chutě rozvinuté, plné a smyslné.

Pokud si koupíte lahví k archivaci víc, můžete takto postupně ochutnávat a poznávat své oblíbené víno ve všech jeho životních fázích, až se octne na vrcholu. Můžete porovnávat, pozorovat jemné nuance a postupně se stát opravdovým milovníkem archivních vín.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com