Pravdou je, že grilování patří z mnoha důvodů mezi nejméně vhodné způsoby tepelné úpravy.

Proč? Při grilování jsou potraviny vystaveny velmi vysokým teplotám a jejich vlivem dochází k nežádoucím změnám v potravinách. Jedná se např. o ztráty esenciálních mastných kyselin, bílkovin a některých vitaminů, zhoršení stravitelnosti a následné zažívací potíže. Vedle toho vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé, karcinogenní a mutagenní vlastnosti. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky a heterocyklické aminy.

Libové potraviny jsou pro grilování zdravější

Polycyklické aromatické uhlovodíky vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou teplým vzduchem opět vyneseny na grilovanou potravinu, a tím ji znečišťují. Je patrné, že jejich obsah velmi závisí na obsahu tuku v připravované potravině. Platí, že čím je potravina libovější, tím menší je produkce polycyklických aromatických uhlovodíků.

Proto si pro účely grilování vybírejte maso libové a namísto marinád z oleje využívejte marinády připravené z pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin a koření. Snížíte nejen riziko vzniku zmíněných nebezpečných látek, ale také výsledný pokrm bude méně energetický. Opačnou pravdou zase je, že tuk v mase je nositelem chutě.

Samozřejmě je důležité zabránit odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. Používejte proto speciální tácky nebo potraviny grilujte v alobalu.

Polycyklické aromatické uhlovodíky dále vznikají při hoření dřeva, zejména při spalování dřeva smolnatého nebo borového. Velké množství se jich tvoří také při přímém vystavení grilované potraviny ohni. Na kvalitním grilovacím uhlí tedy v žádném případě nešetřete!

Související články

Příliš rychle ne

Pro úplnost – heterocyklické aminy se vytvářejí v potravinách živočišného původu, a to především v procesu hnědnutí v tekutině uvolňované při zahřívání masa. Proto se nedoporučuje používat vypečenou šťávu z masa na přípravu omáček.

Určitým rizikem při grilování jsou alimentární nákazy (onemocnění z potravin). Dochází k nim zejména tehdy, pokud grilujeme za vysokých teplot a příliš rychle, takže potravina nemá šanci se důkladně prohřát také uvnitř. Zdrojem nákazy mohou být i opakovaně používané marinády, takže vždy připravujte marinádu čerstvou, maso uchovávejte v chladu, dbejte na čistotu veškerého nářadí, zabraňte kontaktu syrových a již tepelně upravených potravin a jídlo dostatečně dlouho tepelně upravujte.

Ke grilovaným pokrmům neodmyslitelně patří nejrůznější dresinky. Mnohé z nich jsou energetickou bombou, a to hlavně pro vysoký obsah tuku. Vyzkoušejte si připravit doma vlastní dresink s minimem tuku. Stačí k tomu jogurt, zakysaná smetana (může být i light), hořčice, kečup, cibule (výborná je i s natí), bylinky, křen, koření a fantazie.

A s čím na gril?

Jak již bylo zmíněno, nejvhodnější je libové maso, dále ryby, zelenina (např. rajčata, papriky, lilek, cukety, cibule, česnek), houby a některé druhy ovoce (např. ananas, banány, jablka). Ke grilovanému masu by měl být podáván zeleninový salát, jelikož zelenina obsahuje antioxidační látky a pomáhá proti škodlivinám vznikajícím při grilování. Do zeleninového salátu, dresinku nebo na hotovou grilovanou zeleninu můžete použít kvalitní rostlinný olej (extra panenský olivový, sezamový, z ořechů), ale počítejte s energií navíc.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com