Angrešt dozrál, a je tedy čas na jeho zavaření. Návod není nijak obtížný. Základ je jako u všech zavařovacích prací stejný – příprava sklenic, nádobí apod. To si můžete najít v našem univerzálním návodu na zavařování.

Angrešt ovšem má již výše uvedené specifikum, které musíme dodržet. Musí se propichovat, jinak popraská. Také je tu několik dalších nápadů, které byste měli dodržet. Angrešt třeba by měl být sice měkčí, ale ne úplně rozměklý. Měl by ještě stále vykazovat zvýšenou tuhost slupky. Postup na jakékoli zavaření je pak následující:

  • Očistěte angrešt od stopek a bubáků
  • Opláchněte ho ve studené vodě
  • Propíchejte ho ze všech stran jehlou
  • Dejte angrešt do síta a ponořte ho na několik minut do vařící vody. Po vytažení ho hned ponořte do studené vody, aby si angrešt zachoval barvu.

Pak následují tradiční zavařovací recepty

Angreštový kompot

Na jeden litr vody použijte 750 g cukru. Připravte z těchto ingrediencí cukrový nálev, kterým pak zalévejte angrešt v čistých sklenicích. Zavařujte 15 minut při 85 °C u půllitrových sklenic, 20 minut u litrových.

Angreštovo-meruňkový džem

Angrešt a meruňky dejte v poměru 1:1. Zvažte výslednou směs, vydělte ji dvěma a přidejte tolik cukru. Na přibližně kilo ovocné směsi přidejte jeden sáček želírovacího přípravku, půlku šťávy z velkého citronu a pět lžic rumu. Dejte vše do hrnce, přidejte půlku hrnku vody, aby se směs nepřipalovala a míchejte. Vařte minimálně deset minut. Pokud bude angrešt příliš tvrdý (sem se hodí měkčí plody), je lepší směs následně rozmixovat a ještě chvíli povařit.

Zda je džem dost hustý, zjistíte, že na malý talířek vytažený z mrazáku kápnete trochu džemu. Uvidíte prakticky hned, jakou bude mít džem v konečné fázi konzistenci. Podle toho přidejte buď trochu vody, nebo želírovacího cukru.

Nalévejte do vydesinfikovaných sklenic, víčka vypláchněte alkoholem (třeba slivovicí), který pak nalijte dovnitř na vršek džemu, zavřete šroubovacím uzávěrem a otočte dnem vzhůru.

Angrešt v medu

Delikatesa, která se liší dům od domu. Někdo zalije angrešt čistým medem (přibližně na 1 kg angreštu 0,25 kg medu) a klasicky zavařuje, jiný vytváří z medu a vody stejný roztok, jako v případě kompotu byl roztok voda-cukr. Recepty mezi těmito extrémy oscilují. Vyberte si ten svůj nejoblíbenější.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com