Výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Brokolice obsahuje více vitaminu C než citrusové plody. Dále zde najdeme vitaminy E, B1 a B2. Brokolice je také bohatá na beta-karoten a kyselinu listovou a z minerálních látek na draslík, vápník, fosfor a síru.

K důležitým kladům brokolice patří i skutečnost, že tato zelenina je velmi jemná a lehce stravitelná, proto může být i součástí nejrůznějších diet a je velmi vhodnou potravinou i pro malé děti.

Původ a využití

Tato rostlina pochází pravděpodobně z Apeninského poloostrova, odkud se její pěstování rozšířilo do celé Evropy. Proto také nejvíce receptů najdeme v italské kuchyni.

Brokolice je podobná květáku. Růžice však nevytvářejí kulovitý tvar, ale jsou spíše baňkovitého tvaru na silnější dužnaté noze. Chuťově je brokolice, zbarvená od olivově zelené přes hráškovou až k světle žluté, podobná květáku, ale její chuť je výraznější, a přitom jemnější.

Hodí se do polévek, k dušení i jako příloha k masu. Pokud chceme zachovat její nezaměnitelnou barvu a chuť, je vhodné ji vařit v páře. Kdo vyzkoušel parní hrnec, těžko se bude vracet ke klasickému vaření ve vodě.

Vyzkoušejte:

Polévka z brokolice: 20 dkg brokolice, hrst mladých lístků z brokolice, 1 polévková lžíce sekané petrželové nati, 5 dkg polévkových nudlí nebo písmenek, 3 dkg hladké mouky, 1 polévková lžíce slunečnicového oleje, sůl dle chuti

Očištěnou brokolici rozebereme na růžičky a košťál pokrájíme na kolečka. Mouku lehce osmahneme na oleji a zalijeme 1,5 l studené vody. Přivedeme k varu a přidáme brokolici. Počkáme, až se polévka opět začne vařit, a ponecháme na prudkém ohni 5 minut. Přisypeme nudle, necháme je projít varem a pak přívod tepla stáhneme na minimum. Ochutíme solí a naťovou petrželkou a necháme ještě asi 10 minut na mírném ohni tzv. probublávat.

Tuňák s brokolicí a kapary: 40 dkg brokolice, 4 - 6 polévkových lžic kaparů, šťáva a dužina z jednoho citrónu, 4 stonky řapíkatého celeru, 8 - 10 malých cibulek s natí (nejlepší je šalotka), 3 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě o celkové váze 60 dkg (tedy po 20 dkg), mletý černý pepř

Očištěnou brokolici uvaříme doměkka a necháme ji vychladnout. V misce smícháme kapary, citrón, na tenká kolečka pokrájený řapíkatý celer, nadrobno nasekané cibulky s natí a konzervované kousky tuňáka. Nakonec přidáme studenou brokolici a jemně opepříme. Vše důkladně promícháme a podáváme nejlépe s celozrnným tmavým chlebem. Hodí se jako studená večeře či předkrm.

Brokolicová pomazánka: 20 dkg naklíčené pšenice, 0,5 dl slunečnicového oleje, 1 syrová čerstvá brokolice, 1 polévková lžíce nadrobno posekané pažitky a sůl dle chuti

Očištěnou brokolici rozebereme na růžičky, vsypeme ji do mixéru, přidáme sůl, naklíčenou pšenici a slunečnicový olej. Vše společně mixujeme 3 - 5 minut, nakonec do hotové pomazánky lehce vmícháme pažitku. Mažeme nejlépe na celozrnný tmavý chléb se slunečnicovými semínky a zdobíme plátky rajčat.

Brokolice zapečená s uzeninou: 80 dkg brokolice, 3 polévkové lžíce másla, 10 dkg měkkého salámu, případně točeného salámu nebo šunky, 1 středně velká cibule, 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené petrželky, mletý pepř, sůl, 10 dkg eidamu nebo ementálu, 1 šálek mléka a 4 vejce

Očištěnou brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky, které vložíme do vroucí vody nebo do parního hrnce, krátce povaříme a necháme okapat. Pak je smícháme s na kostičky nakrájenou uzeninou, nadrobno nasekanou cibulí a s petrželkou. Směs vložíme do máslem vymaštěné zapékací mísy a zalijeme vejci rozšlehanými se solí, pepřem, mlékem a strouhaným sýrem. V troubě zapečeme dozlatova. Podáváme s vařenými brambory.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com