Víno je nedílnou součástí Štědrého večera. Víno zahřeje, rozproudí zábavu a hlavně podtrhne dobré jídlo. Tak se pojďme podívat, co si můžete k jakému jídlu dát.

Vánoční oběd

„Pokud dodržujete tradici a na oběd si dopřejete klasického kubu, kde dominují kroupy, česnek a houby, pak doporučuji spíše červená vína výraznější chuti a s vyšším obsahem alkoholu. Skvělou volbou může být například Rulandské modré (Pinot Noir) z vinařství Villa Maria,“ říká Filip Jantač z Global Wines, který nám s výběrem vín radí.

Štědrovečerní večeře

Každoročním úvodním rituálem štědrovečerní večeře je přípitek, který zdůrazní slavnostní okamžik a je jakýmsi vyvrcholením celého vánočního dne s příslibem honosné večeře. Jako aperitiv skvěle poslouží sekt či šampaňské.

Prvním chodem slavnostní vánoční večeře je rybí polévka. Ať už polévku připravujete tradičně z kapra, či na netradičnější způsob, kde základ stále tvoří zelenina a jejímž výsledkem je krémová rybí polévka, pak volte lehké bílé víno, jako je například Rulandské bílé. „Pokud váháte, které víno zvolit, můžete se inspirovat v rámci speciálního projektu Moravian Collection, který nabízí výběr toho nejlepšího z menších moravských vinařství,“ doporučuje sommelier z Global Wines.

Druhým chodem je pak ve většině domácností stále ještě smažený kapr a bramborový salát. Tradiční hlavní chod je poměrně těžký a hodí se k němu spíše plnější bílá vína, jako je například Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský. Skvěle se hodí také rakouský Grüner Veltliner z Domäne Wachau.

Trendem posledních let je upouštění od klasických tradic a na večerní tabuli často najdeme třeba mořské ryby v různých úpravách a s lehčími formami bramborového salátu. Nejčastěji se tak jako hlavní chod servíruje losos či tuňák v odlehčenějších podobách, než je smažení. V případě mořských ryb se nedoporučuje servírovat je především s červenými víny, která ve spojení s mořskou solí mohou tvořit hořkou chuť. Naopak jsou žádaná bílá vína, ideálně odrůdy Chardonnay, například Bramito del Cervo z italského vinařství Antinori.

„Pro opravdové fajnšmekry pak můžete v případě obou hlavních chodů, tedy ke kaprovi i mořské rybě, servírovat také šampaňské Blanc de Blancs, tedy vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay, které nabízí třeba vinařství Lanson nebo Pol Roger,“ doporučuje sommelier.

Cukroví

Po vydatné večeři následuje často ještě řádná porce cukroví. Také k cukroví lze servírovat víno, zde ale volte raději sladší varianty. „K cukroví, jako jsou například vanilkové rohlíčky, můžete zvolit i sladší sekt, k ostatnímu cukroví pak doporučuji spíše polosladká a sladká vína, tokajská vína nebo portské, především Royal Oporto,“ uzavírá Filip Jantač z Global Wines.