Základem je vědět, že svařák je alkoholický nápoj, a jeho jméno tedy vlastně lže. Tady se totiž nic nevaří. K bodu varu dojít nesmíte. Když ho začnete převařovat jak kapesníky, dostanete leda tak teplou červenou vodu. Pojďme si tedy společně připravit vynikající červený svařák.

  • 1,5 l červeného vína
  • koření (1 x badyán, 6 x hřebíček, 2 x celá skořice)
  • citron
  • pomeranč
  • cukr

To jsou základní suroviny na jakýkoli svařák. Červené víno dejte do hrnce nebo ještě lépe do klasické konve na sporák a přiveďte na teplotu těsně pod bod varu.

A tady se liší hned několik receptů na svařáky. Pojďme se podívat na několik postupů zvlášť.

1) Vytvořte z deci vody a cukru nasycený vodný roztok: To znamená, že je dáte přibližně v poměru 1:1. Přiveďte k varu a přidejte hřebíček, badyán a celou skořici. Přidejte kůru z pomeranče a citronu. Z půlky citronu pak vymačkejte šťávu. Vše vařte minimálně dvě minuty. Spíš víc, aby koření pustilo chuť a vůni. Směs navíc zhoustne do sirupu. Následně vlijte připravené teplé víno, smíchejte a ohřejte do té doby, než se zase objeví na stěnách bublinky. Kdo nechce kousat hřebíčky, může je předtím vyndat.

2) Vymačkejte šťávu ze tří pomerančů. Přidejte proužek kůry pomeranče i citronu, asi poloviční množství cukru než v předchozím případě, malého prcka rumu, koření a svařte asi na poloviční objem. Přidejte do vína a opět ohřejte těsně pod bod varu.

3) Klasický svařák, který pijete asi nejčastěji, je ten, že ohřejete víno těsně pod bod varu, kde ho chvíli držíte. Už od počátku je přidané koření, cukr a kůra z citronu a pomeranče. Opět se nesmí vařit.

4) Téhle verzi se říká svařáková bowle nebo také Canadian wine: Ohřejte víno s kořením, do kterého ale přidáte navíc anýz a fenyklová semínka. Přidejte kávový hrneček rumu. Nakrájejte mezitím ovoce (hruška, jablko, švestky) na malé kousky, aby se vešly na lžičku. Vložte je do už teplého vína, aby se nerozvařily a nebyla z toho ovocná polívka.

Svařák může být i z bílého vína, ale tady používejte raději bílý rum. Kdo chce, může také pro změnu místo cukru použít med nebo výtažek ze stévie. Kdo má bolesti v krku, nechť přidá ještě nastrouhaný zázvor.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com