Kardamom pochází z Indie. Do dalších zemí světa se dostal až v době antiky, kdy byl dovezen do Egypta, Řecka a Říma. Nejvíce se využíval k dochucení rýže a masa. Nyní patří mezi jedno z nejdražších (konkrétně třetí nejdražší) dovážených koření u nás.
Původ jeho názvu je v antické řečtině, kdy první název zněl kardamomon, zkráceně kardamom.
Nač se hodí kardamom?
Latinský název zní Elettaria Cardamomum a původem je z tropických pralesů Kardamomských hor v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie. Nyní se pěstuje především na Cejlonu. Je to stále zelená rostlina, dosahující výšky 2 až 4 metry, s kopinatými a řapíkatými listy, kvete žlutými květy ve tvaru hroznů. Patří mezi příbuzné zázvoru.
Silice kardamomová způsobuje jeho příjemnou aromatickou vůni s nádechem kořenitě citrónovým. Chutná rovněž tak, kořenitě a nasládle. V našich klimatických podmínkách se kardamom pěstovat bohužel nedá.
Používá se jeho plod – tedy semeno, celé i mleté, a to jak v potravinářství, tak v lékařství. Typická vůně se využívá ale i v tabákovém průmyslu a také při výrobě likérů a parfémů.
Prospívá zdraví – 10 příkladů
Kardamomová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin. Díky těmto látkám má široké spektrum léčivých účinků:
- Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.
- Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.
- Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, při léčbě zánětů dásní a zubů.
- Působí na rychlejší léčbu kůže, i jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
- Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.
- Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.
- Ověřený účinek má na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, ale je to i prostředek na potenci a afrodisiakum pro mužskou část populace.
- Čaj s kardamomem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.
- Semena kardamomu s medem zlepšují kvalitu zraku.
- Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), antisepticky a k osvěžení dechu.
Jak s ním naložit v kuchyni?
I když je poměrně drahý, je k sehnání ve většině marketů a především v obchodech se zdravou výživou. Postačí jej využívat střídmě. Znám je především ve východní kuchyni, kde je součástí kari koření, používá se do nápojů, zeleninových i sladkých pokrmů, včetně cukroví.
Rovněž je výborný do nejrůznějších omáček a salátů, uzenin i masa, mletého i přírodního. I malinká špetka kardamomu dodá potravinám na chuti.
Při pečení se hodí do perníků, marcipánových moučníků, ale i do džemů a kompotů. Ale pokud si chcete skutečně pochutnat, zkuste si špetku kardamomu přidat do kávy k prohloubení její chuti – takto je zvykem podávat čaj i kávu v Egyptě a arabském světě.
Náš recept: Kuřecí prsa na kardamomu
Suroviny:
500 g kuřecích prsou, 1 cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, špetka mletého zázvoru, špetka černého pepře, 1 lžička máku, 1/2 lžičky tlučeného kardamomu, sůl, 1 lžíce sekaných mandlí, 4 lžíce oleje.
Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na půlkolečka. Osolíme, přidáme koření a prolisovaný česnek a vše promícháme s bílým jogurtem. Necháme odležet v chladu asi 2 hodiny. Pak maso dáme na rozpálený olej a zprudka opékáme, pak oheň zmírníme a přidáme mák a sekané mandle. Prohřejeme a podáváme s rýží.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com