Kuchyňský odpad lze i drtit

Drtič odpadu
Zvětšit fotografii

Autor:

Kuchyňské drtiče odpadků se k nám dostávají jen pomalu. Zatímco v USA jsou prakticky nedílnou součástí kuchyně, v Čechách je má jen málokdo. Má to mnoho důvodů.

Je to hodně šikovný pomocník – prostě nasypete slupky od brambor, okrájené zbytky zeleniny, masa, prostě všechen biologický odpad z kuchyně do dřezu a v odpadu je elektrický drtič, který vše namele na miniaturní kousky a pošle to do odpadního potrubí.

Několik háčků

Drtič odpadu
Takový kuchyňský drtič odpadu ale není jen tak jednoduchá věc. Nemůže si ho dát každý. V Česku je například prakticky (i když ne výslovně) zakázán, pokud jste napojeni na veřejnou kanalizaci. Zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích říká, že do kanalizace můžete vypouštět vodu jen mírně znečištěnou a s minimálním podílem pevného odpadu. Norma pro toto množství je u drtiče výrazně překračována. I tak ale drtiče ukazují přesvědčivá povolení. Bohužel realita výstupní odpadní vody bývá výrazně jiná, než je v laboratorních testech. Proto bychom je měli používat především jen tam, kde kanalizace končí v jímkách, septicích nebo domácích čistírnách vod.

Druhý háček je v tom, že dřez musí mít výtokový otvor většího průměru, než je u nás obvyklé – většinou 89 nebo 92 mm. Samotný drtič není nijak malé zařízení. Počítejte s tím, že na výšku vám zabere určitě 40 cm a na šířku tak 20. A to do toho nejsou započítány hadice a odpady. Třeba za drtičem musí být sifon, aby vám nešel do dřezu zápach.

Také je třeba si uvědomit, že jde o elektrické zařízení, které má připojení na zásuvku. Drtiče navíc využívají samostatného přívodu studené vody, která je automaticky spouštěna se sepnutím přístroje.

Jak pracují

Drtič odpadu

Autor:

Když už jsme si řekli, že drtiče potřebují studenou vodu, patrně se začnete divit, proč ne teplou. Je to proto, že voda způsobí ztuhnutí tuků a jejich nabalení na nadrcené částice. Zabrání se tím usazování mastnoty v přístroji a potrubí. Stejně tak se pak i drtiče čistí. Nasype se do nich několik kostek ledu a nasype sůl a nechají se chvíli běžet. Pak se propláchnou studenou vodou.

Drtič je rotační stroj, což také určuje jeho použití. Nesmíte tam například vhazovat zbytky vláknité zeleniny. Například v řapíkatém celeru jsou dlouhá a pevná vlákna, která se namotají na rotor a zničí ho.

Zásadní nevýhodou drtičů je jejich hlučnost. Ta se pohybuje různě – od 70 dB u levných modelů až k 50 dB. K pořizovací ceně, která není nijak nízká (od 3000 do 20 000 Kč), musíte připočítat spotřebu vody (denně do 10 l) a elektřiny (asi jako 100 Wh/den).

Titulní foto: Shutterstock

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-kuchyne-578">rekonstrukce kuchyně</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/odpady-103">odpady</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček, Skleněný obklad na záda kuchyně.