Kuchyňský odpad lze i drtit


Autor: Shutterstock.com
Kuchyňské drtiče odpadků se k nám dostávají jen pomalu. Zatímco v USA jsou prakticky nedílnou součástí kuchyně, v Čechách je má jen málokdo. Má to mnoho důvodů.
Je to hodně šikovný pomocník – prostě nasypete slupky od brambor, okrájené zbytky zeleniny, masa, prostě všechen biologický odpad z kuchyně do dřezu a v odpadu je elektrický drtič, který vše namele na miniaturní kousky a pošle to do odpadního potrubí.
Několik háčků
Druhý háček je v tom, že dřez musí mít výtokový otvor většího průměru, než je u nás obvyklé – většinou 89 nebo 92 mm. Samotný drtič není nijak malé zařízení. Počítejte s tím, že na výšku vám zabere určitě 40 cm a na šířku tak 20. A to do toho nejsou započítány hadice a odpady. Třeba za drtičem musí být sifon, aby vám nešel do dřezu zápach.
Také je třeba si uvědomit, že jde o elektrické zařízení, které má připojení na zásuvku. Drtiče navíc využívají samostatného přívodu studené vody, která je automaticky spouštěna se sepnutím přístroje.
Jak pracují
Autor: Shutterstock.com
Drtič je rotační stroj, což také určuje jeho použití. Nesmíte tam například vhazovat zbytky vláknité zeleniny. Například v řapíkatém celeru jsou dlouhá a pevná vlákna, která se namotají na rotor a zničí ho.
Zásadní nevýhodou drtičů je jejich hlučnost. Ta se pohybuje různě – od 70 dB u levných modelů až k 50 dB. K pořizovací ceně, která není nijak nízká (od 3000 do 20 000 Kč), musíte připočítat spotřebu vody (denně do 10 l) a elektřiny (asi jako 100 Wh/den).
Titulní foto: Shutterstock








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...