Důvodem menšího zájmu o ořechy je zřejmě skutečnost, že jsou velmi kalorické, tudíž pro naše zdraví nevhodné. Nejsou však jednorázovou kalorickou bombou, a to i přesto, že obsahují vysoké procento tuků. Obsahují totiž především tuky nenasycené, které pomáhají udržovat hladinu cholesterolu na nízkých hodnotách. Jsou bohaté na minerální látky, vysoký je především obsah vápníku a síry, ale také hořčíku, železa a fosforu. Oříšky obsahují také vitaminy A, D, B1, B6, C, E, K. S jakýmikoli ořechy však musíme zacházet opatrně. Není zdravé je konzumovat ve velkém množství, protože obsah tuků a bílkovin z nich činí těžce stravitelnou potravinu. Měli bychom je jíst v malém množství, a navíc mezi hlavními jídly, aby nebyl žaludek zatížen jinou potravou a mohl je dokonale zpracovat. Ořechy jsou také výraznými alergeny, je tedy třeba je jíst s mírou a opatrně je dávkovat především dětem a osobám, které již nějakou alergií trpí. Nejsilnějšími alergeny jsou arašídy.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou asi nejrozšířenějšími ořechy u nás. Jde o plody ořešáku královského. Pocházejí z Asie, k nám se dostaly díky Karlu IV. Jsou velmi prospěšné nervové soustavě. Oproti jiným ořechům mají i silné antioxidační účinky, vyhnout by se jim ale měli lidé s nemocným žlučníkem. Výborné jsou v kombinaci s jablky či švestkami, přidávají se však i do masitých jídel, zeleninových salátů a sladkostí.

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy jsou americkou obdobou ořechů vlašských. Díky vysokému obsahu tuku mají ale oproti nim výraznější a velmi jemnou chuť. Používají se jako náplň do moučníků a mas, tradičním americkým koláčem je pekanový závin. Významně snižují hladinu cholesterolu.

Lískové ořechy

Malé kulaté plody lísky mají nasládlou chuť, vysoký podíl draslíku a jsou bohaté na vitamin E. Jeden kilogram lískových oříšků je srovnatelný s jedním kilogramem masa. Pro svou lahodnou chuť se používají při pečení cukroví, čokolád a dalších sladkostí. Posilují nervy a dodávají energii.

Mandle

Mandle jsou součástí jídelníčku již po staletí. Ploché podlouhlé plody se dělí na sladké a hořké. Obecně častěji používané jsou sladké mandle, a to především v cukrářství. Přidávají se ale také k pečeným masům a do omáček. Konzumované za syrova mohou mít toxické účinky, proto je vhodnější je předem blanšírovat či opražit.

Arašídy

Arašídy neboli burské ořechy nejsou ořechy v pravém slova smyslu, ale plody podzemnice olejné, jde tedy o luštěniny. Velmi oblíbené jsou v Severní Americe, především ve formě arašídového másla. My je sice známe spíše jako pochutinu - pražené a solené k vínu nebo máčené v cukru, případně v čokoládě, přidávají se ale i do dušených pokrmů a polévek.

Pistácie

Pistáciové ořechy s jasně zelenými jádry pocházejí ze Středního východu. Prodávají se již vyloupané nebo ve skořápce, obvykle jsou blanšírované a jemně přisolené. Oblíbená je výborná zmrzlina zelené barvy, výraznou chuť dodají pistácie i masovým jídlům.

Piniové ořechy

Piniové ořechy jsou ve skutečnosti semena různých druhů pinií, u nás bývají sušené nebo máčené v čokoládě, obvykle jsou součástí směsí sušeného ovoce a ořechů. Středomořská a orientální kuchyně je využívá do náplní a pro zvýraznění chuti zeleninových i masových jídel.

Makadamové ořechy

Méně známé jsou u nás makadamové ořechy, vzhledem jsou podobné lískovým ořechům, mají však výraznější chuť a sladkou vůni. Velmi chutné jsou pražené nebo máčené v cukru, přidávají se i do minutek a rybích specialit.

Dva recepty na konec:

Polévkové ořechové knedlíčky

*Ingredience: 100 g vlašských ořechů, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 1 lžíce oleje, 1 rovná kávová lžička zázvoru, trocha vody, sůl a pepř podle chuti*

Ořechy nastrouháme a přidáme vaječný žloutek, strouhanku, olej, zázvor, sůl a pepř a vše promícháme a smísíme s vodou. Z bílku ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do surovin v misce. Z těsta uhněteme malé kuličky a zavaříme je do vývaru.

Ořechový beránek

*Ingredience: 120 g hladké a 80 g hrubé mouky, 40 g špaldy, 80 g mletých oříšků, 90 g krystalového cukru, 40 g hery, 1 vejce, 1 žloutek, 2 dl mléka, 1 vrchovatá čajová lžička amonia, 1 vanilkový cukr, 2 hřebíčky na oči, kulička nového koření na čumáček*

V míse utřeme heru, žloutky a cukr, přidáme mouku, amonium, vanilkový cukr a umleté ořechy, teplé mléko a po částech vmícháme sníh z bílku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Po upečení necháme beránka vychladnout, pocukrujeme a ozdobíme hřebíčkem a novým kořením.