Manželé Tesařovi nám napsali:

„Dobrý den, koupili jsme si s manželem na důchod starší rodinný domek a potřebovali bychom poradit. V přízemí je koupelna, WC, chodba, schodiště a pouze jedna větší místnost, ve které bude kuchyň s obyvákem.

Prosím vás o návrh kuchyně s obyvákem - nevíme si rady s jejím rozvržením. Když jsem hledala inspiraci a narazila na vaše stránky, napadlo mě, že vám zkusím napsat a třeba nám s vizualizací pomůžete.

V kuchyni bychom chtěli indukční varnou desku, vestavěnou troubu ve výši očí (není podmínkou), myčku 45 cm, spížní skříň, ledničku, mikrovlnnou troubu a stůl se 2 židlemi. Kuchyň by mohla být oddělená od obyváku barovým pultem (taky není podmínkou).

DALŠÍ 3D NÁVRHY NA PŘÁNÍ NAJDETE ZDE:

Co na to designérka

Prostor není příliš velký, ale přesto se vejde vše, co potřebujeme umístit. Z dopisu jsem usoudila, že pokoj bude využíván starším manželským párem, pro dvě osoby místnost určitě stačí.

Kuchyňskou linku jsem v jednom návrhu oddělila od obývacího pokoje ostrůvkem s jídelním sezením, ve druhé variantě jsem jídelní stůl přisadila k poloostrůvku umístěnému pod okno. V obývacím pokoji je v rohu komín, majitelé zde chtějí umístit krbová kamna. Na stěnu proti kuchyňské lince jsem použila velkoformátovou fototapetu s motivem listů ginkgo biloby, která prostor oživí. Motiv zelených listů působí příjemným uklidňujícím dojmem.

Prostor pro sedací soupravu není nijak velký, ale menší sedačka se vejde a pro dva lidi a případnou návštěvu určitě postačí. Pod televizí jsou jen nízké skříňky se zásuvkami a na zdi police na knihy nebo květiny.

Důležité je dostatečné osvětlení. Pracovní plocha bude nasvícena zářivkou pod horní skříňkou, digestoř má vlastní osvětlení. Nad ostrůvkem jsem použila závěsná svítidla. V obývací části je lustr nad konferenčním stolkem a také stojací lampa vedle křesla pro dlouhé zimní večery u kamen s dobrou knihou.

Obrázky: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz