Dopis od čtenářky Kamily:

Dobrý den, jsem opravdu ráda, že jsem našla vaše stránky. Jsou tu krásné návrhy, a proto píšu o radu i já. Jsme mladý pár a začínáme stavět rodinný dům. Zatím máme hrubou stavbu, ale velmi mě překvapilo, jak brzo musí být vše rozmyšlené tak, aby stavební úpravy odpovídaly budoucí dispozici.

Rádi bychom, aby účelnost a praktičnost byly prioritou. Dáváme přednost modernímu stylu. Kuchyň jsme si zatím navrhli tak, jak uvidíte v půdorysu. Ostrůvek s varnou deskou se nám zalíbil. Bohužel se do domu nevešla spižírna, a tak bych chtěla velkou potravinovou skříň. Lednička může být vestavěná i volně stojící. Ostatní bych nechala na vás, velmi ráda si od někoho nechám poradit. Preferujeme barvy před dřevěným dekorem. Odpady už jsou připraveny podle návrhu, ale je možno ještě hýbat příčkami. Upřímně si vůbec nevím rady. Ráda experimentuji.

Barevné hrátky pro krásnou kuchyň

Trocha extravagance nikdy neškodí. Pojďme tedy udělat následující trojici spíš jako přehlídku barevných kombinací než variant půdorysu. Ten je vlastně téměř dán, jsou-li rozvody neměnné.

Všechny tři návrhy ve fotogalerii

Žluto-fialová verze

První kuchyně má poměrně praktický a funkční půdorys. Vysoké skříně se ukryly do příčky ze sádrokartonu, a tak nepůsobí při své výšce monstrózně. Byla bych pro menší změnu ve vedení vodovodu - přesunutí dřezu blíže varné desce, nebo desky blíže dřezu. Je to velice, velice daleko. Hrnec horké vody a sto jarních, to není dobrá kombinace. Hravá fialovo-žlutá, to je odvážná kombinace. Máte rádi žlutou? Vypadá dobře s lecčím. S fialovou je to ale pro hodně odvážné.

Oranžovo-šedá varianta

O něco menší „úlet“ následuje nyní. Tvar kuchyně se nemění, mění se výška vysokých skříní (180 cm) a umístění jídelního stolu (paralelní s ostrůvkem). Za vysokými skříněmi je opět žlutá, tentokrát tak nějak záměrně zapomenutá. Pěkná by byla šedá nebo tmavší odstín hnědé. Bílá ale neselže a přemalovat se dá vždycky. Hodně také záleží na barvě podlahy.

Kontrastní žlutá

Poslední z trojice opět patří mezi kontrastnější. Cihlová stěna zde být nemusí. Ostrůvek takto natočený se přibližuje dřezu a celkově se mi zdá praktičtější, nabízí také možnost barové židličky, na níž nebude kamarádka zády k ostatním hostům. Volně připojitelný stůl může příjemně rozšířit pracovní plochu.

  • Autor: Bára Havlová