Stoly dříve stávaly v samostatných izolovaných místnostech – jídelnách – pak se přesunuly do kuchyně. Dnes jsou většinou součástí hlavního obytného prostoru, který je s kuchyní volně propojen. A tak nastává čím dál větší boj o centimetry.

Správný rozměr

Ideální stůl pro šest strávníků by měl mít delší hranu dlouhou 180 až 220 cm, kratší 90 až 100 cm. Takový rozměr se málokdy podaří do interiéru umístit, proto jsou vhodnou variantou stoly rozkládací. Současná nabídka je opravdu široká. Rozkládací stůl dokáže plochu své desky zvětšit až dvojnásobně a manipulace s ním je přímo úměrná ceně. Dražší varianty mají systém rozložení desek dokonce ovládaný hydraulicky.

Alternativa

Kulatý stůl o průměru 120 cm se hodí pro čtyři osoby (v případě šesti zbývá na každého jen 65 cm délky). S místem pro sezení zabere víc prostoru než stůl pravoúhlý, nicméně sezení kolem něj je pohodlnější. Ke kulatému stolu také zcela nouzově umístíme více osob, než pro kolik je určený, a ty se stále mohou přijatelně najíst. U hranatého stolu se nám tento „trik“ v žádném případě nepovede.

Jak vybírat

Stůl bychom měli vybírat vždy zároveň se židlemi, a to nejen z důvodu estetické kompatibility. Je důležité například zjistit, jestli lze židle ke stolu pohodlně přisunout. Dbejme na to, aby velikost stolu umožňovala dodržet za židlí ještě nejméně sedmdesát centimetrů volného prostoru ke stěně nebo k jinému nábytku. Pokud za stůl usedneme, měli bychom mít od horních stran stehen k lubu (dolní hraně stolu) volný prostor nejméně patnáct až dvacet centimetrů.

Materiály

K nejoblíbenějším materiálům stále patří dřevo. Můžeme volit dřevěnou dýhu lepenou na desce MDF, ale nábytek z masivu je vždy pevnější a u něčeho tak symbolického, jako je jídelní stůl, také žádanější. Kvalitě materiálu však odpovídá vyšší cena. Skleněné stoly se hodí do moderních interiérů, ale při troše odvahy je možné je kombinovat i s klasičtějším stylem. Mnoha lidem nevyhovuje chlad jejich desky, jiní kritizují fakt, že na skleněném stole je vidět každý dotek.

Průhlednost jako nevýhoda

U skleněného stolu bychom si však nejvíce ze všeho měli ujasnit, zda nám nebude vadit, že si stolující budou vidět na nohy. Zní to banálně, ale z psychologického hlediska to bývá opravdový problém. Pokrývat skleněný stůl ubrusem potírá důvod, proč jsme si koupili právě skleněný stůl, takže vhodným řešením je matná neprůhledná skleněná deska.

Mobilita

Také stoly bývají opatřeny kolečky. V tomto případě mít o kolečko navíc je opravdovou výhodou. Oceníme to například při úklidu, který jakýkoliv mobilní nábytek vždy usnadňuje. Dbejme však na vhodný systém zabrzdění koleček. Systémy bez brzd alespoň na jedné straně stolu jsou vyloženě nevhodné. Nechceme se přece opřít o stůl a poslat ho i se svou porcí večeře jinému stolujícímu až pod nos.