Když přestane téct odpad, je problém. Plné umyvadlo nebo záchod, ze kterého neodtéká voda, končí leckdy u instalatéra. Někdy je třeba razantnější zásah, který znamená i rozkopané rozvody. Takže nějaký ten decilitr preventivního čistidla ušetří peníze i nervy.

Prostě tam nepořádek nepusťte

Základem prevence je ve všech odpadech sítko (týká se hlavně umyvadel a dřezu, protože vana a sprchová vanička mívají sítko integrované). Sítka je třeba často odmašťovat a v případě nutnosti včas vyměnit. Druhou zásadou je nesplachovat mastnotu. To, co je potřeba vštípit všem členům rodiny a hlavně dětem, je, že nesplachujeme do umyvadla nic, co tam nepatří. Stačí to, co se spláchne automaticky - vlasy, vousy, které spolu s mastnotou pomaličku ucpávají sifon a trubky. Pokud dělají děti nad umyvadlem nějaké experimenty třeba s modelínou, pískem, tak jedině s kvalitním sítkem nebo je pošleme raději k plastovému lavoru.

Některé sprchové vaničky se instalují bez spodních revizních dvířek - čistí se horem, vyjmutím odtokového kolečka. Nevýhoda je ta, že když netěsností mezi vaničkou a obkládačkami, odchlípnutím silikonu začne kapat voda pod vaničku, vůbec to nezjistíme, může kapat třeba půl roku. Proto při instalaci nové sprchy raději požadujte revizní dvířka, kudy se jakýkoliv problém s vodou nebo odpadem zjistí ihned a v zárodku.

Toaleta: samostatná kapitola

Pokud se ucpe WC, je to vždycky horší událost, než když neodtéká voda. Za problémy také často stojí menší děti, které naráz spotřebují půl role papíru. Tady je zase vhodná prevence, v tomto případě náležité poučení potomků.

WC se podle zákona schválnosti ucpe v nejméně vhodnou dobu, třeba před příchodem návštěvy. Když při splachování vystoupí voda nahoru do mísy, nejprve vyzkoušíme chemický odmašťovač. Počkáme, až se voda pomalu dostane v míse zase zpět dolů, a nalijeme odměrku odmašťovače podle návodu. Chemikálie by měla rozpustit zátku a odpad uvolnit. Pokud voda stojí nahoře a mísa je plná, může přijít na řadu tlaková čisticí pumpa na WC, se kterou ale neumí každý laik zacházet. Pumpa se zastrčí na dno WC a odpad se utěsní gumovou částí. Pak se držadlem pumpuje, čímž se vytvoří intenzivní sací síla, která by měla odpad protáhnout. Další možností je použití instalatérského pera, kterým se uvolňuje odpadní roura. Dále je na řadě revize odpadů vně bytu nebo domu. Můžeme se jít podívat do revizní šachty na zahradě - anebo už rovnou povoláme odborníky.

Chemické čističe

Savo razant, Krtek, Rohrreiniger, Banox, Viktor satur... razantní odmašťovače už před nějakou dobou převzaly práci mechanických zvonů. Obsahují louh (hydroxid sodný), často v mikrogranulích, a dobře rozpouští organické i anorganické usazeniny (vlasy, zbytky mýdel, biologické barvy na vlasy), v dřezech zbytky potravin včetně tuků. Mimoto odstraňují bakterie. Výrobci je doporučují používat i preventivně, aby se odpady nezanášely. Do odpadu WC, dřezu, vany nebo umyvadla se nalije příslušné množství a odpad se nechá v klidu, nesmí se pouštět voda po dobu danou výrobcem. Čističe dobře čistí i přídavný boční odpad odkapávací plochy na nádobí vedle dřezu, který se rychle zanáší. Když čistič odpadů zklame nebo ho nechceme používat, mějme po ruce stále klasický gumový zvon. Anebo zkusme přípravek šetrný k životnímu prostředí.

Co mít stále doma po ruce: plastová nebo kovová sítka do všech odpadů. Chemický čistič (Savo razant apod.), biologický Bioline, kvalitní gumový zvon. Na škodu není ani instalatérské pero.

Co se může hodit: zkontrolujte pojistku a nezapomeňte na pojišťovnu! Na některé havárie způsobené poškozením podlahy a stěn vytékající vodou z vodovodního systému se vztahuje pojištění domů a budov.

Pozor na bakterie

Pokud máte doma jímku, septik nebo domácí čističku odpadních vod, ve které si pěstujete bakterie, pak použít třeba hydroxid sodný není zrovna nejlepší nápad. Proto jsou na trhu ekologické přípravky, které vám tyto bakterie neodstřelí. Jde o výrobky firmy Frosch, Ecoline nebo Bioline. Většina potřebuje víc času na to, aby odpad uvolnila, po tuto dobu se nesmí umyvadlo, WC nebo dřez používat. Obsahují směs bakterií a enzymů, které umí ekologicky rozložit organické nečistoty v potrubích a sifonech. Neobsahují kyseliny ani louhy, takže nepoškozují potrubí.

Babská rada závěrem

Nasypte do odpadu několik lžic soli. Zalijte vroucí vodou. Stejně pomůže nalít ocet a jedlou sodu. Nechte působit několik hodin, během kterých nepouštějte do umyvadla nebo dřezu vodu, nesplachujte WC. Potom znovu do odpadu vlijte konvici vroucí vody.