Naši čtenáři nám napsali: Stavíme rodinný dům. V tuto chvíli máme dokončenou hrubou stavbu a jsme ve fázi, kdy v dané kuchyni můžeme ovlivnit rozvody vody, odpadu, elektriky i umístění digestoře. Chtěli bychom Vás požádat o pomoc týkající se realizace kuchyně a jídelny, která je otevřená do obývací části.

V celém přízemí bude podlahové topení bez radiátorů a všude bude položena dlažba. Představu kuchyně a jídelny máme spíše v moderním a nadčasovém pojetí. V kuchyni je jedno obloukové okno, pod kterým bychom nechtěli mít dřez. Pracovní deska bude zasahovat do okna místo parapetu (je to tak stavebně přizpůsobeno). Kuchyně bude často využívána pro čtyřčlennou rodinu.

Všechny spotřebiče bychom chtěli vestavěné a v nerezu (varná deska, trouba ve vyšší úrovni, mikrovlnná trouba vložená ve skříňce nad troubou, vestavěný kávovar, myčka, dřez s odkládací plochou, americká lednice zakomponovaná do prvků kuchyně – ne volně stojící (173,5 cm × 89 cm × 72,5 cm), zavírací skříňka na elektrický kráječ, dostatek pracovní plochy, zakomponovaný barový pult a spížní skříň). Naším přáním je, aby kuchyň byla praktická, ale zároveň esteticky zapadala do jídelny a obývacího pokoje. Preferujeme spíše přírodní barvy, ale necháváme Vám volnou ruku. Děkujeme Melkovi

Názor odborníka: Kuchyně Melkových je vcelku prostorná a má okno, které poskytuje dostatečné osvětlení. Vymýšlení těchto tří variant šlo skoro samo, dispozice se mi úplně nabízely.

Varianta A: Bambusová s betonem

U první varianty se počítá s vysokými skříněmi zabudovanými do sádrokartonového výklenku. Kuchyni to sice opticky zúží, ale celkově pak působí kompaktněji a moderněji. Hloubka je 70 cm kvůli americké chladničce. Vaření je na čelní stěně proti vstupu do kuchyně, dřez majitelé nechtěli pod okno, tak jsem ho posunula až za něj. Barové sezení celou kuchyni zakončuje. Tato varianta se mi líbí nejvíce. Dekor kuchyně je bambus s pracovní deskou, která imituje tmavý beton.

  • Výhody: Kuchyň vypadá hodně moderně, je dostatečně prostorná, pracovních ploch i úložných prostor je tak akorát.
  • Nevýhody: Stavební úpravy (sádrokarton) navíc.

Varianta B: Přírodní bříza s bílou

Druhá varianta je rovná linka s protilehlými vysokými skříněmi a americkou chladničkou. Barové sezení je v tomto případě samostatné. Vaření se přesunulo ke konci linky, dřez naopak na druhou stranu. Pracovní plocha je dostatečná. Dekor kuchyně je přírodní bříza s bílými dvířky a světlou pracovní deskou.

  • Výhody: Kuchyně je vzdušná, moderní a prakticky uspořádaná. Není tam nic, co by ji zbytečně prodražovalo.
  • Nevýhody: Méně úložných prostor než v první variantě.

Varianta C: Ořech a jasmín

Třetí varianta má zcela odlišnou dispozici než obě předchozí. Všechny vysoké skříně i americká chladnička jsou na čelní stěně. Proti nim je mycí ostrůvek s barovým sezením a na pravé straně je vaření. Barevné řešení jsou korpusy v tmavém ořechu s jasmínovými dvířky.

  • Výhody: Prostorná kuchyně a zajímavá dispozice.
  • Nevýhody: Menší pracovní plocha.
  • Text a obrázky: Petra Holubová
  • Návrhy a realizace interiérů
  • www.design-domova.cz