Švestky mají proti mnohým jiným ovocím zásadní výhodu, dají se dobře vypeckovat. Není s tím taková piplačka, jako třeba s třešněmi nebo slívami. Švestky ale mají také zásadní nevýhodu v tom, že velmi rychle plesniví. Je to dáno tím, že mají v sobě hodně, ale opravdu hodně vody s přírodním cukrem. Je tedy třeba přistoupit k rychlému zpracování.

S mákem vedou

Švestky jsou tak dobré a výrazné, že jim stačí převážně jenom jednoduchá úprava. Jedna z nejlepších kombinací vůbec je potom švestka plus mák. Používá se u koláčů i závinů a jiného pečiva. Vyzkoušet ji můžete i u plněných knedlíků. Dejte jenom pozor na kvalitu máku – musí být čerstvý, starý žluklý zkazí celý moučník i se švestkami. Švestky na koláči také výborně doplňuje dobrá máslová drobenka.

Nejjednodušší povidla

Víme, že receptů na povidla je asi tisíc, tak tady dáme jeden, který je osvědčený: Na povidla potřebujete zralé švestky, cukr a trochu octa. Čím zralejší a sladší švestky, tím méně cukru. Do hrnce dáte vypeckované švestky – dole dužinou k hrnci, nahoře už je klidně nasypte. Přilijte trochu octa (na kilo půl deci). Rozehřejte troubu na maximálně 150 stupňů, ale klidně i 130 °C. Když dáte víc, hrnec pak budete moct vyhodit. Hrnec dejte do trouby a pečte. Na kilo švestek tak 80 minut. Pokud v polovině ochutnáte a zjistíte, že jsou švestky málo sladké, přidejte cukr. Pečte do té doby, než povidla neztuhnou. V troubě se to kontroluje špatně, takže „dojet“ je můžete na plotně. Povidla jsou hotová, když do nich uděláte lžičkou „brázdu“ a ona se hned neslije. Povidla dejte do skleniček, do víček dejte trochu rumu na desinfekci a zavíčkujte. Otočte dnem vzhůru.

Neošizené těsto na švestkové knedlíky (1890)

Utři na misce 7 dkg másla, vraž do něho 4 vejce a dva žloutky, vlej 4 sběračky mléka, přidej 15 dkg strouhaného tvarohu, osol to a vmíchej do toho tolik pěkné mouky, aby bylo tužší těsto. Dobře ho vypracuj... a dále je už postup stejný jako dnes – do kousků těsta se zabalí švestky a knedlíky se uvaří. Nezapomeňte je po vyndání z vody hned propíchat vidličkou.

Otočená starodávná švestková bubla

6 vajec, 1/3 mléka, polohrubá mouka, 14 dkg cukru, sůl, švestky. Rozšlehejte 6 žloutků s 1/3 mléka, přidávejte mouku, až je těsto středně husté jako na bublaninu. Pak přidejte 14 dkg cukru, trochu soli a sníh z 6 bílků. Pekáč vymažte máslem a poklaďte švestkami, na to nalijte těsto, nahoru dejte kousky másla a nechte upéct.

Kapitola sama pro sebe – sušené švestky

Sušené švestky jsou pro velké množství vlákniny nezbytné při zácpě, ovšem nepoužívají se jen jako léčebný prostředek, ale hlavně jako velká lahůdka. Pro děti je mnohonásobně zdravější sáček sušených švestek než sáček bonbonů – přičemž cenově to může vyjít i nastejno. Doma si můžete také švestky nasušit, přičemž nejlepším pomocníkem je sušička ovoce. Nebo švestky můžete rozložit na velkou síť nad kamna; sušit se musejí pomalu, obracet a naklepávat, ale důkladně, aby později nezačaly plesnivět. Málokdo ví, že ze sušených švestek si operativně může udělat kompot: stačí švestky nechat ve vodě přejít varem, přidat cukr, hřebíček a kousek vanilky.

Smažené švestky se slaninou nebo s ořechy

Švestky smažené se objevují jako předkrmy na jídelních lístcích restaurací. Sušenou švestku obalte dobrou slaninou, spíchněte párátkem, obalte v těstíčku a osmažte ze všech stran. Nebo do švestky vložte ořech a dále postupujte stejně.

Sušené čokoládové švestky

Sušené švestky dejte do vody s cukrem, nechte chvíli louhovat (můžete přidat trochu rumu). Po oschnutí vypeckujte a místo pecky vložte oloupanou mandli nebo dvě. Potom nabodnuté na párátku smáčejte v kvalitní čokoládové polevě nebo změklé čokoládě na vaření.