Dopis čtenářky:

S manželem se chystáme stavět malý bungalov a teprve při dotazech projektantů na rozvody plynu a elektřiny jsem si uvědomila, že bych si měla rozmyslet uspořádání své budoucí kuchyně, abych si ji náležitě užila a zároveň si ulehčila práci vzhledem k přibývajícím rokům.

V současnosti bydlíme s téměř dospělým synem, ale občas k nám přijde na nedělní oběd dcera s rodinou. Jsem pravačka menší postavy a preferuji bílou barvu (ne v lesku) a světlé dřevo. Ve své budoucí kuchyni bych ráda měla velký stůl pro víkendové rodinné stolování. V týdnu moc nevařím, protože se všichni vracíme až večer. Uvažovala jsem o umístění samostatně stojící lednice (kterou bychom si, stejně tak jako myčku, rádi přestěhovali) a skříňky s troubou a mikrovlnkou by měly být ve výši očí na levé straně hned vedle dveří do špajzu. Ráda bych měla alespoň část linky na druhé straně schovanou za barový minipultík nebo nízkou zástěnu, abych skryla nepořádek při vaření.

Chtěla bych, abychom se do kuchyně vešli při vaření alespoň dva, protože v současnosti se v naší malé a nevyhovující kuchyni neustále pleteme a je to nepříjemné. U kuchyňského nábytku bych ráda ponechala úchytky kvůli zůstávajícím otiskům prstů a nevím, kam umístit oblíbený kávovar, aby byl po ruce.

Rady odborníka:

Prostor je velice velkorysý a příjemně světlý. Skoro až svádí k tomu, aby se člověk nechal unést a kuchyňskou linku zbytečně předimenzoval. Takovým prostorem opravdu disponuje málokdo.

Varianta A: Z medového dubu

První variantou jsou korpusy v dekoru dřeva (dub medový) v kombinaci s bílými dvířky, pracovní deska opět v dekoru dubu. Dispozičně je kuchyně řešená rohovou linkou s protilehlým ostrůvkem. Všechny vysoké skříně jsou situovány vedle potravinové komory. Zvýšený bar odděluje kuchyňskou část od jídelní. Všechny spotřebiče – myčka, varná deska, trouba a mikrovlnná trouba – jsou vestavěné, kromě chladničky, která je však součástí vysokých skříní a vzhled kuchyně nijak nenarušuje. Našlo se i místo v roletce na oblíbený kávovar.

  • Výhody: Dostatečná pracovní plocha, spousta úložných prostor.
  • Nevýhody: Kuchyně bude dražší, je hodně velká.

Varianta B: Krémová s olšovými korpusy

Druhá varianta je kombinace krémových dvířek woodline s olšovými korpusy a pracovní deskou v barvě bílé kávy. Dispoziční řešení je linka do „U“ s přilehlým barovým sezením. Jídelní stůl navazuje na ostrůvkovou část kuchyně. Celý prostor je hodně otevřený a propojený s obývacím pokojem.

  • Výhody: Pohledově zajímavá dispozice, dostatek pracovní plochy i úložných prostor.
  • Nevýhody: Ostrůvkové vaření vyžaduje dražší ostrůvkový odsavač par, který je složitější na montáž.

Varianta C: Ve světlém dřevě

Třetí varianta je světlá a elegantní – korpusy v dekoru světlého dřeva a dvířka z běleného dubu. Pracovní deska je modrošedý arktic. Dispozicí této varianty je „Lko“, jako v prvním návrhu, tentokrát s protilehlým ostrůvkem na vaření. V této variantě není barové sezení. Kuchyně působí uzavřeněji než ve druhé variantě.

  • Výhody: Kuchyně nezasahuje tolik do obývacího prostoru.
  • Nevýhody: Větší vzdálenost mezi jednotlivými částmi linky.

Text a obrázky: Petra Kolaříková; Návrhy a realizace interiérů