Vzhled kuchyňských robotů může být různý. Záleží na tom, co budou umět a co bude jejich hlavní silou. Takže můžete mít něco ve tvaru klasického mixéru, stejně jako ohromné rameno pro hnětač těsta. Mezi kuchyňské roboty ale směle také můžeme zařadit ruční mixéry. Vždyť spousta z nich má speciální nástavce na sekání či míchání. My se však budeme dnes zabývat těmi klasickými velkými mašinami, které za vás uhnětou, umíchají, osekají, některé namelou, udělají těstoviny...

To nejdůležitější mají pod sukní

Pokud budete vybírat kuchyňského robota, počítejte s tím, že na něj musíte mít místo. Prakticky všechny jsou rozměrné a zaberou místo o velikosti asi jako mikrovlnná trouba. Prostě je nebudete tahat do skříně a ven při každé potřebě, protože jsou na to příliš těžké. Jsou i menší a skladnější modely, ale i ty zaberou dost místa v kuchyňské lince. Především si ale musíte uvědomit, že to základní, co od robota očekáváte, je funkčnost a životnost. Vzhledem k tomu, že pracuje s velkými silami, je zapotřebí, aby měl fortelnou konstrukci. Takže stroje s dostatečnou výdrží opravdu něco váží.

Tady se dostáváme k dalšímu bodu nejdůležitějších vlastností kuchyňského robota. Zajímejte se, co má pod slušivým kabátkem. Vnitřnosti stroje, jeho převodovka a hlavně materiály by měly být kovové. Umělohmotné převody jsou bohužel jen snahou o úspory, které ovšem vedou do kuchyňských pekel. Tato poučka je ovšem obecně platná pro všechny kuchyňské stroje s rotačními částmi.

Když už budete v tom hledání zajímavostí v technice stroje, sledujte i uložení hřídelí. Kluzná ložiska jsou velmi často dělána opět ze silikonového plastu, takže se během nějaké doby vytlačí. Válečková nebo kuličková ložiska jsou sice výrazně dražším technologickým prvkem, ale vydrží mnohem víc.

Abyste nenadávali

Kuchyňský robot bude neustále špinavý. Když nakrájíte zeleninu, uhnětete těsto, ušleháte sníh, umelete maso – prostě neustále jej budete rozebírat, čistit a skládat. A některé z modelů to nemají tak jednoduché. Jsou těžké, nemají opěrné body pro prsty, aby se vyndala velká mísa, vyklopená hlava s metlami nechává kapat těsto dovnitř přístroje… Může se stát, že přístroj bude sice dobrý pomocník, ale využívat ho nakonec stejně nebudete, protože prostě vás unaví ten věčný souboj.

Planetární míchání

Jednoduchá vrtulka rotující kolem jedné osy dokáže sice vyšlehat sníh, ale těsto neuhněte. Proč? Protože po stranách bude těsto neprohnětené, zatímco uprostřed bude vyšlehané na sníh. Tady pomáhá takzvaná planetární převodovka. Metla se otáčí kolem dvou rovnoběžných os. První rotační pohyb dělá metla klasický. Jenže pak se celá metla pomocí planetové převodovky pohybuje miskou v jakési hvězdici, takže zasahuje až ke krajům, a to v celém vymezeném prostoru. Je to náročnější na výrobu, dražší, ale určitě kvalitnější. A pozor – jsou i stroje, které pohybují metlou hned ve třech směrech najednou.

Takže pokud chcete koupit opravdu robota, který bude uživatelsky příjemný, nezbývá, než se vypravit do obchodu a všechno si pořádně osahat. Vyzkoušet, jestli to, či ono pro vás nejdůležitější zařízení jde lehce vytáhnout, a také, jestli se dá dobře umýt. Můžete se totiž setkat i s tím, že jednotlivé díly se nemohou dávat do myčky. Takže koukněte také do návodu, zda tam není taková věta. Navíc se časem může ukázat další nepříjemná věc – hlavní součást (třeba mísa) je vhodná do myčky, ale hřídelka v něm třeba ne. Začne korodovat a může se stát, že se bude hůř otáčet či sestavení nepůjde tak lehce. Proto většina výrobců stejně doporučuje, aby byly součásti umývány v ruce.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 5/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.