Znáte likér St. Germain? Ne? Tak to jste ještě nic neochutnali. Tohle je jeden z nejslavnějších likérů na světě a dělá se z něj mnoho koktejlů. Hummingbird. To je nejslavnější drink, kde použijete St. Germain (pozor – v originálu najdete tuto značku psanou jako ST-Germain!). Na dva díly suchého šampaňského nebo šumivého bílého vína dejte dva díly perlivé sody a k tomu 1,5 dílu St. Germain. Vše promíchejte v šejkru a nalijte do sklenice naplněné kostkami ledu. Ozdobte kolečkem citronu.

A teď rum. Ne ten s plachetničkou, ale bílá Havana. Udělejte z něj třeba daiquiri. Hned po mojitu je to nejslavnější nápoj z bílého rumu. Klasický recept je jednoduchý: do šejkru dejte led, 4 cl světlého rumu, 2 cl limetkové šťávy a 1 cl cukrového sirupu. Pořádně protřepejte. Přes sítko pak nalijte do sklenice. Vylepšit si můžete recept i pomocí zmrzliny. Dejte do mixéru klasické ingredience, ledovou tříšť a kopeček zmrzliny. Promixujte a nalijte do sklenice. Nápoj musí být hustý. Můžete rozmixovat i čerstvé či zmrzlé jahody.

Související články

Pro tvrďáky tu máme ještě gin. A pro ty nejtvrdší tu je samozřejmě koktejl Vesper. Znáte ho? Jméno koktejlu pak vzniklo podle hlavní hrdinky románu Casino Royale od Iana Fleminga, která se jmenovala Vesper Lynd. Bond v tomto dílu dává přesné instrukce barmanovi, jaký koktejl vlastně chce: „Tři díly ginu, jeden vodky, půl dílu Kina Lillet. Velmi dobře to protřepte a podávejte s dlouhým tenkým proužkem citronové kůry.“

Pro dámičky tu máme jednoduchý, ale hodně oblíbený Lisabonský vánek. Smíchejte 4 cl Metropolu Rosso a 2 dl grepového džusu. Ozdobte plátkem grepu. A pak jen pozorujte, jak to dámám zachutná a jak to do nich rychle teče. Pro opravdové fajnšmekry zkombinujte Metropol Rosso s Cinzanem (1:1) a přidejte sodu. Tenhle koktejl se jmenuje Americano.