„Původ lanýže je neznámý; nacházíme ho, ale přesně nevíme, jak se rozmnožuje. Zabývaly se tím mnohé učené hlavy. Prý se jim už podařilo nasbírat výtrusy a nasejí jich, co kdo ráčí. Těšili jsme se však zbytečně, byly to pouze klamavé přísliby. Po setbě nenásledovala očekávaná úroda. Možná to ani není velká škoda; jestliže cena lanýžů souvisí s jejich zřídkavým výskytem, asi bychom si jich vážili méně, kdybychom jich měli na trhu hojnost a za laciné peníze.“

Jean Anthelme Brillat-Savarin – jeden z nejproslulejších mistrů kuchařů napsal toto pojednání v roce 1825 v knize Fyziologie chuti.

Ani po sto osmdesáti letech se situace nezměnila, lanýže jsou stále vzácné, drahé a nedají se pěstovat. Mnozí lidé věří v jejich afrodiziakální účinky, další je milují pro jejich nezaměnitelnou kořeněnou chuť, jisté však je, že jde o pokrm pro movité labužníky.

Například v italském městě Alba byl kilový exemplář bílého lanýže vydražen za 41.000 dolarů. Vydáte-li se na Istrii v době sklizně, můžete si zde dát porci míchaných vajíček s lanýži v přepočtu asi za 1.000 Kč. Je tedy jisté, že jde o velmi, velmi sváteční pochoutku.

Lanýž je…?

…podzemní houba kulovitého značně hrbolovitého tvaru, připomínající brambory, která roste nejčastěji v listnatých lesích v hloubce 25 - 30 cm pod zemí v nepříliš vlhké půdě. Existují tři druhy lanýžů – lanýž bílý, lanýž černý a méně jakostní lanýž letní, který se řídce vyskytuje i na našem území. Nejproslulejší lanýže rostou ve Francii, ale v posledních letech jim začíná konkurovat i chorvatská Istrie.

K vyhledávání lanýžů se používají cvičená prasata, která je dokážou svým skvělým čichem nalézt a svým rypákem bez nesnází vyhrabat. V poslední době je vysoce ceněna především mexická odrůda prasete, jejíž čich je až pětatřicetkrát jemnější než u běžných prasat. Někde jsou k této práci cvičeni i psi.

Sběr a příprava lanýžů

Lanýže stejně jako jiné houby rostou hlavně na podzim. Nejchutnější jsou sice čerstvé, ale dají se také uchovávat – nejlépe konzervovat. Oblíbeným se stal i olivový olej s lanýžovou příchutí nebo ovčí sýr s lanýži.

Více o jejich využití v kuchyni a pár zajímavých receptů si ale prozradíme příště.