Ve středověkém toskánském městečku San Giovanni d´Asso bylo dokonce otevřeno muzeum lanýžů v hradě ze 13. století. Muzeum nabízí videoprojekce a interaktivní programy doplněné o silnou lanýžovou vůni, která je dle odborníků právě oním erotickým nábojem této prazvláštní houby.

Jak využít lanýže v kuchyni

A co lze z této pochutiny vlastně připravit? Míchaná vajíčka sypaná strouhanými lanýži, omelety, lanýžové pizzy, lasagne s lanýži i řada masitých pokrmů či omáček může být touto aromatickou houbou ochucená.

Vzhledem k finanční nedostupnosti této pochutiny sice nepředpokládáme, že naše recepty vyzkoušíte, ale mohou vám sloužit pro inspiraci, navštívíte-li třeba ve svátečních dnech špičkovou francouzskou restauraci. Tam už vzhledem k tradici by na jídelním lístku lanýž neměl chybět.

Tournedos Rossini

Je velmi oblíbené jídlo kraje Île-de-France, tedy oblasti v okolí Paříže. K jeho přípravě se používá pravá svíčková, z níž se nakrájí tzv. tournedos, což jsou kulaté řezy, přibližně 2-3 cm vysoké.

K přípravě celého pokrmu je pak potřeba: 6 tournedos ze svíčkové, 6 plátků slaniny, 6 plátků husích jater, malá krabička slupek z lanýžů, šalotka, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce mouky, malá konzerva rajčatového protlaku, svazek zelené petrželky, 6 dkg másla, sklenka suchého bílého vína, sůl, pepř (dle chuti).

Postup je následující: Na olivovém oleji se osmahne nadrobno nakrájená slanina a šalotka. Pak se zvolna opečená slanina a šalotka vyndá a na témže oleji se opečou játra. I ty se po opečení odloží stranou a olej zasype hladkou moukou, aby vznikla hnědá zásmažka. Ta se následně zalije vínem, přidá se nasekaná zelená petrželka a rajčatový protlak. Do směsi se znovu vrátí šalotka a slanina, vše krátce podusí na prudkém ohni a pak na mírném ohni nechá probublávat 15 minut. Po provaření se opět vyndá slanina a do omáčky se přidají lanýžové slupky, vše se prolisuje nebo na mixéru rozšlehá. Připravenou omáčkou se nakonec přelijí osolené, opepřené a na másle opečené tournedosy, na každém z nich je položen plátek jater.

Tresčí brandáda z Provence

Jde v podstatě o kaši z rozemleté tresky, utřenou do jednolité hmoty s česnekem a olivovým olejem. Podává se s opečenými kousky bílého chleba potřeného česnekem a s černými olivami.

Připravuje se z 80 dkg tresčího filé, 4 dl olivového oleje, 4 stroužků česneku, 1 dl mléka, malých lanýžů a francouzského chleba.

Do širokého kastrolu se položí tresčí maso, zalije studenou vodou tak, aby bylo ponořené, a dá se na prudký oheň vařit tak po dobu 8-10 minut. Uvařená ryba se vyndá a nakrájí na malé kousky. Kousky tresky se pak osmahnou ve 2 dl rozpáleného olivového oleje a vidličkou rozmělní na kaši. Po rozmělnění se vzniklá rybí kaše míchá tak dlouho, dokud není jemná, poté se stáhne z ohně, přidá se do ní drobně nasekaný česnek a za stálého míchání po kapkách zbytek oleje a vařící mléko. Brandáda se nakonec upraví na talíři do tvaru homole, ozdobí trojúhelníčky chleba opečenými dozlatova nejlépe na topinkovači a potřenými lehce česnekem, a vše se poklade kolečky lanýžů a černými olivami.

Césarovo kuře

Recept snad ještě z galské doby, kdy tuto zemi nejen dobýval, ale i ochutnával slavný Julius Caesar.

Na Césarovo kuře je potřeba 1 kuře, 25 dkg másla, 20 dkg anglické slaniny, 10 malých cibulek, 25 dkg žampiónů, lanýž, 6 cl pálenky, 3 dl červeného vína, 1 lžička mouky, svazeček francouzských bylinek (petrželka, tymián, bobkový list a česnek), špetka soli a pepře.

V kastrolu se dozlatova opeče na kostičky nakrájená slanina a malé cibulky posekané nadrobno. K této směsi se přidají žampióny pokrájené na čtvrtky a vše se nechá dusit 5 minut. Po podušení se směs vyndá a do kastrolu se vloží na čtvrtky nakrájené, osolené a opepřené kuře, francouzské bylinky a vše se opéká 10 minut dozlatova. Pak se do kastrolu vrátí směs slaniny, cibulky a žampiónů, přidá se lanýž nakrájený nadrobno a vše se nechá dusit dalších 5 minut. Po podušení se vše zapráší moukou a zamíchá, podlije pálenkou a rychle zapálí. V poslední fázi přípravy se vlije červené víno a nechá na mírném ohni jen probublávat asi 35 minut. Pokrm se podává s bramborovými hranolky, kroketami nebo s rýží.