Je mnoho lidí, kteří sní jablko i s jádry a nechají jen stopku. Nebo je mnoho lidí, kteří jí třešně i s peckami, protože jsou prostě líní každou vyplivávat. Jenže jádra z peckovin nejsou úplně ideální.

Kyanid

Kdyby vám někdo dal do mističky silně zředěný kyanid, asi byste mystičku nevyškrábali lžičkou a nežádali ještě o přídavek. A vidíte, tohle jsou lidé schopni udělat u třešní. Sní tolik třešní a spolykají tolik pecek, že by je to mohlo složit. Naštěstí ten kyanid je dost pevně uzavřený v tvrdé slupce jadérka.

Součástí jader je totiž látka, která se jmenuje amygdalin. Když jádro praskne a zvlhne, reakcí se odštěpí glukóza a vzniká kyanovodík. Občas se samostatně vylučuje i kyanid. Samozřejmě, že jeho množství není tak velké, že by se jedním jádrem člověk otrávil, ale při větším množství se mohou objevit zdravotní potíže.

Kde jsou

Tyto jedovaté látky se uvolňují z jader u nás obvyklých ovocí – jablek, hrušek, třešní, meruněk a broskví. Jejich typickým znakem je to, že když jádro rozlousknete a sníte, ucítíte silně hořkou chuť. Zkuste tohle třeba u melounu. Poznáte, že nic takového tam není. Stejně tak i u granátového jablka nebo u hroznů. To proto, že tohle ovoce amygdalin v sobě nemá. Naopak. Výše uvedené ovoce je celkem prospěšné a o citrusových jadércích se naopak říká, že mají protirakovinné látky a antivirotické účinky. I na internetu najdete prodejce a „kořenářky“, kde doporučují jíst denně tři jádra z meruněk jako protirakovinný lék. Bohužel tohle nikdy nebylo vědecky podloženo, jedovatost naopak ano.

Pak tu máme velmi samostatné kapitoly, které musíme probrat odděleně. Jsou to například mandle. Ty, co jíme z obchodů, jsou v pořádku, pokud je jíme s mírou. Jde o takzvané sladké mandle. To mandle hořká je plná jedovatých látek a nedoporučuje se ji vůbec jíst.

Kešu ořechy vlastně nejsou ořechy, ale ovoce z ledvinovníku. Tady amygdalin nenajdeme, ale zato jsou tu oxaláty. To jsou vlastně kyseliny, které reagují s vápníkem a vážou ho v ledvinách. Vznikají tak ledvinové kameny. Opět při rozumném množství si s tím tělo dokáže poradit, ale nemělo by se to přehánět.

Naopak tu máme kakaový bob, který je plný jader. Ovšem těch se bát nemusíme. Naopak. Kakao i čokoláda mají prokázané blahodárné účinky na srdce, cévy, tlak i záněty.