Vývary

Kuchařka jen o vývarech? Není to trochu málo? Není. Opravdu ne. Udělat dobrý vývar není jednoduché. Věřte mi. Cítím se zrovna v tomhle oboru docela silný v kramflecích. Moje vývary jsou silné jak sloní noha a chutné jak z michelinské restaurace. Nepřeháním. Skutečně musím neskromně říct, že vývary ovládám bravurně. Pravda, consommé nedělám každý týden, ale když kupuji kuřecí, tak celé kuře, vykostím si ho a ze skeletu udělám luxusní hustý vývar, který naleji do tvořítek na led, a tyto kostičky pak používáme na vaření.

Kniha o vývarech je pro ty, kteří mají rádi dobrou polévku. Je jedno, jestli jsou to už osoby poučené a dělající si domácí vývary jako já, nebo se jedná o neznalce, kteří si sypou do polévky dochucovadla, vývar dělají z kostek bujonu a na závěr si do talíře šplouchnou maggi. Tahle kniha z části ukazuje, jak takový vývar z hovězích kostí, zeleniny, mořských plodů apod. udělat. A druhá část knihy jsou recepty, kde se tyto vývary používají.

Vše je jednoduše a přesně popsáno. Všude jsou navíc takové ty vychytávky, které usnadní práci, dodají jídlu jinou chuť, něco nahradí… Moc pěkné. Knížka si zaslouží vysoké ohodnocení.

  • Vývary. Vicki Edgsonová, Heather Thomasová. Vydalo nakladatelství Mladá fronta, ISBN: 978-80-204-4241-3

Infuzování – Esence chutí a vůní

Co je infuzování? Jako že si doma mám zapíchnout kapačku do ruky? To asi ne. O tomhle kniha není. Počáteční nedůvěra se přesunula přes pocit „celkem dobrý“ až po nadšení. Infuzování je vlastně ochucování louhováním. Louhováním čehokoli v čemkoli. V knize je hromada návodů na čaje, alkoholické i nealkoholické nápoje, polévky, oleje, octy, sorbety, omáčky…

Já například miluji ochucené oleje. Olivový olej s chilli papričkami je pro mě vrchol blaha. Do infuzování patří i můj tradiční recept naloženého balkánského sýra do oleje s bylinkami (osvědčil se mi především rozmarýn). Takže v tomhle oboru opět nejsem začátečník. Ale třeba mě nenapadlo ochutit vývar zázvorem. Nebo ocet s citronem a koprem!

Jak jsem napsal už výše. U téhle knížky jsem si prošel různými fázemi – od nedůvěry k nadšení. Infuzování se stane asi mým koníčkem. Už se těším na léto, na čerstvé bylinky, zeleninu, celerový bitter nebo na podzimní hruškový shrub.

  • Infuzování – Esence chutí a vůní. Erin Coopeyová. Vydalo nakladatelství Metafora. ISBN: 978-80-7359-525-8