Jsme postaveni před úkol rekonstruovat kuchyni a koupelnu v rodinném domě mé matky. Jedná se o netypickou místnost o rozměrech 4,5 x 1,7 m, která je navíc využívána jako koupelna i kuchyně. Část, kde bude koupelna, již máme zhruba navrženu, ale zatím si nevíme rady s částí kuchyně.

Vzhledem k tomu, že kuchyně bude ve starším rodinném domě a bude ji používat převážně matka (80 let), tak by neměla být příliš moderního stylu, ale spíše konzervativnější. Naproti tomu nechceme rádoby historizující nebo chalupářské pojetí, ale dáváme přednost strohým, čistým liniím, bez zdobných prvků. Předpokládáme kombinaci dřeva a lesklého světlého materiálu.

Protože je místnost před rekonstrukcí, nejsme vázáni přívody vody ani odpady. Ty lze přizpůsobit. V místnosti však bude plynové topidlo (vafky), které musí být poblíž komína kvůli odtahu spalin (pravděpodobně bude také obměněno). Do kuchyně bychom rádi zakomponovali poměrně nový kombinovaný sporák Mora šíře 50 cm, který je na plánku také nakreslen, může však být umístěn na jiném místě, než je naznačeno. Bojler, který je také na plánku, bude umístěn výše na zdi a neměl by vadit. Vývod z digestoře lze vytvořit kdekoli na stěně s oknem. V kuchyni také počítáme s mikrovlnkou.

Kuchyni bude používat hlavně matka, která nevaří často, ale přes víkendy se v domku schází její děti s rodinami a vaří a peče se více. S myčkou nádobí nepočítáme, ale chtěli bychom dostatek úložného prostoru. Koupelna a kuchyně nebudou striktně odděleny.

Děkujeme za každý impuls, který nás v našem snažení dovede dále.

Rady odborníka:

Kuchyně maminky pana Formánka by byl docela velký prostor, kdyby se o své místo na slunci nemusela dělit ještě s koupelnou a kdyby v ní prostor nezabíraly topení (vafky) a bojler na teplou vodu. Nicméně se mi podařilo vymyslet tři funkční řešení. Posuďte sami, kterému byste dali přednost.

Varianta A: Ořech s bílými dvířky

První varianta je dispozičně řešena linkou do „L“ a protože mi v popisu od pana Formánka chyběla výška okenního parapetu, udělala jsem tuto variantu pouze k oknu. Pro pračku a malou chladničku jsem udělala výklenek, aby nezabíraly místo v malinké koupelně. Barevné řešení jsou korpusy v barvě ořechu s bílými dvířky.

Výhody: Výklenek pro volně stojící pračku a chladničku vypadá lépe, než kdyby pračka byla v koupelně volně. Chladničku by vůbec nebylo kam umístit.

Nevýhody: Malá pracovní plocha.

Varianta B: Cappuccino s bílými korpusy

Druhá varianta je opět dispozice do „L“, ovšem v této variantě jsem počítala s vyšším parapetem, pod kterým jsou umístěny skříňky. Pračku jsem umístila do linky, protože jsem zmenšila koupelnový kout, aby se do kuchyně vešla velká vestavěná chladnička. Této variantě by více „slušela“ vestavěná trouba. Tato varianta se mi jeví jako nejvhodnější. Barva tentokrát cappuccino s bílými korpusy.

Výhody: Oproti předchozí variantě větší pracovní plocha a více úložných prostor.

Nevýhody: Malinká koupelna (spíš takový koupelnový koutek).

Varianta C: Třešeň s vanilkou

Třetí varianta je dispozičně řešena dvěma protilehlými linkami, vafky a bojler jsem umístila na stěnu proti koupelně. Opět by zde byla mnohem lepší vestavěná trouba a varná deska, která by nerozdělovala pracovní plochu. Barevné řešení je v třešňových korpusech a vanilkových dvířkách. Pracovní deska merano špalíček.

Výhody: Oproti první variantě opět více úložných prostor i pracovní plochy.

Nevýhody: Kuchyně je hodně úzká a při umístění dvou protilehlých linek působí ještě užší, tato varianta se mi líbí ze všech nejméně.

Petra Kolaříková

Návrhy a realizace interiérů