Tak třeba právě teď kvetou šeříky. Vypadají krásně. Ale co kdybyste z nich udělali ten nejvoňavější sirup, jaký znáte? Ano, bude to pekelně sladce vonět i chutnat, ale když jej silně zredukujete a nalijete třeba do malé lahvičky, můžete s ním během roku péct, a ovonět tak spoustu sladkého pečiva nebo dortíky.

Tip na rychlé limonády

Jakýkoli sirup můžete také nalít do formiček na led a nechat zmrazit. Pak stačí do skleničky dát třeba dvě kostičky, zalít vodou a počkat, až se postupně rozpustí.

Jak na to? Nasbírejte květy (otrhané od stonků) šeříku a zalijte je stejně velkým objemem vody. K tomu přidejte nakrájené plátky citronu (řekněme jeden citron na litr vody) a na litr tak 30 g kyseliny citronové, která působí jako konzervant. Nechte louhovat jeden den a pak přidejte cukr. Toho dejte asi 3/4 objemu vody, takže třeba na jeden litr dejte 3/4 kg cukru. Může být i třtinový. Přiveďte vše do varu a vařte asi deset minut a míchejte, aby se cukr rozpustil. Pokud chcete mít barvu, přidejte třeba šťávu z borůvek. Sceďte přes plátno nebo perlan.

Teď můžete nechat výluh ve vymytých lahvích (mohou být klidně i zavařovačky od okurek) vychladnout, pak zavíčkovat a používat jako sirup na limonádu. Nebo scezenou vodu dál vařte. Redukujte, až se objem zmenší na polovinu a pěkně zhoustne. Opět nalahvujte.

Něco louhovat, něco vařit

Podobně můžete postupovat u spousty dalších sirupů. Známý je třeba sirup bezový, kde nasbírané bezové květy jsou extrémně zdravé. Nebo sedmikráskový sirup vás překvapí jakousi hořkou štiplavostí, podobně jako pampeliškový sirup. Úžasný je třeba i sirup z akátových květů (pozor – všechny ostatní části akátu jsou jedovaté!).

Pak je tu skupina šťáv a limonád, které nemusíte ani vařit. Mají dost látek, které se vylouhují i ve studené vodě, že to bude bohatě stačit. Tak například meduňková limonáda. Natrhejte dvě hrsti meduňky, nakrájejte citron na plátky a vložte do studené vody. V lednici nechte louhovat jeden den. Pokud budete chtít meduňkový sirup, postupujte výše zmíněným postupem a udělejte si velmi silný rozvar. Když ho zredukujete, každý večer si můžete kápnout pár kapek sirupu do čaje, což vám pomůže usnout.

Drobné rady

Pokud chcete, aby byl sirup výraznější, zvyšte poměr louhovaných/převařených květů či lístků. Také použijte něco, co pomůže zvýšit „ostrost“. Třeba zázvor je dokonalým dochucovadlem a navíc fantasticky zdravým.

Další rada: všechno musí být perfektně vymyto, aby vám sirupy nekvasily a neplesnivěly. Je to jako u zavařování. Nejlépe všechny lahve a víčka prolijte vařící vodou. Pokud chcete nechat lahve dlouho uchované, tak zarazte do hrdla korkový špunt, seřízněte ho na úroveň hrdla a zakapejte voskem. Taková lahev může být i krásným dárkem.