Kuchyňské obklady mohou styl kuchyně doplnit, nebo zcela pozměnit. Designéři se letos nebojí experimentovat s barvami a vzory a vnášejí do domácností více přírody i tepla. Imitace dřeva a přírodního kamene se prosazuje nejen na podlahových krytinách, ale i na zdech. Přímo hitem jsou cihly, vytvářející dojem obnažené, syrové zdi za kuchyňskou linkou.

Velká plocha i velké dlaždice

Obklady se přitom už neomezují jen na prostor dělící pracovní plochu od horních skříněk. Můžete je vyhnat až ke stropu. Tím se přitáhne pozornost k jedné části kuchyně a vytvoří se kontrast s ostatními stěnami i s jednoduchým designem kuchyňské linky. Kuchyňské dlaždice dnes seženete i ve větších formátech, což je praktičtější jak pro pokládání, tak pro údržbu.

Barvy a mozaiky

Barvy se už neomezují jen na neutrální bílou, krémovou a béžovou. V módě je i černá a tmavě šedá, které nabudí dojem luxusu. Bráněno není ani výrazným barvám, jako je tmavá červeň nebo jasná žlutá. Účelem je, aby obklady kontrastovaly s okolním interiérem. Oblíbené jsou i mozaiky, ve kterých se opět kombinují převážně přírodní prvky. Pro rustikální interiéry se hodí retro dlaždice s vypalovanými nebo malovanými motivy.

Lesk kovu a skla

Oblibě se stále těší i high-tec styl, který doplňují obklady z hliníku či nerezu. Eleganci pak zaručuje tvrzené sklo, dostupné v tlumených i pestrých barvách, nebo grafosklo, jež může být obohaceno o specifický vzor, třeba i podle vašeho vlastního návrhu. Výhodou skleněných desek je jejich celistvost - snadno se udržují, protože vám odpadá starost o čištění zanesených spár.

Mramor

Jako novinka v trendech kuchyňských obkladů byl letos představen mramor, dosud oblíbený spíš na pracovních plochách než na stěnách. Mramor je odolný, žáruvzdorný a nepřestává nás oslňovat svou ušlechtilou krásou. Navíc nabízí široké spektrum barev, od bílé a béžové přes růžovou po tmavě hnědou a černou. Je přírodní, a přitom vypadá naprosto luxusně.