Dřezové desky

Máte-li malý dřez, můžete přes něj položit rozměrnější krájecí desku, a rozšířit tak pracovní plochu. Je to nejjednodušší a nejlevnější řešení, i když se deska může při krájení trochu viklat. Pro lepší stabilitu oslovte takové prodejny, kde vám desku zhotoví na míru tak, aby do dřezu přesně zapadla. Někteří výrobci dřezů a kuchyňských linek mají příslušně vytvarovaná prkénka už přímo v nabídce.

Využijte stěny

Co se nevejde do skříněk a šuplíků, dá se umístit na stěnu. Vedle sporáku vám nemusejí viset jen naběračky a obracečky, můžete sem klidně zavěsit i hrnce. Tyče, háčky a jednoduché poličky najdete za příznivé ceny třeba v katalogu obchodního domu Ikea pod heslem Nástěnné úložné prostory. Využít se dá každá svislá plocha - napadlo vás třeba přimontovat poličky nebo háčky na stranu skříněk nad kuchyňskou linkou?

Magnetické kořenky

Umístění magnetických kořenek na dveře lednice vám ušetří trochu místa v policích, a navíc budete mít koření neustále na dosah ruky. Dózičky s magnetickým dnem je možné sehnat na internetu, ale není těžké je vyrobit. Musíte si jen obstarat neodymové magnetické kotouče KT-18-03-N, silné univerzální lepidlo (UHU Max Repair) a samozřejmě nízké skleničky, kam koření nasypete.

Všechno schovat

Malá kuchyně často vypadá přeplněně a neupraveně, i když je čistá a uklizená. Na vině bývají drobné elektrické spotřebiče, které využíváme třeba i několikrát za den, a tak jsou neustále vystavené na kuchyňské lince. Řeč je zejména o slavném triu rychlovarná konvice / toustovač / sendvičovač. Když vedle nich ještě postavíte kávovar, malá linka se opticky změní v miniaturní. Je proto vhodné zabudovat do linky nenápadné skříňky, ve kterých budou malé spotřebiče elegantně schované.

Baterie s vařící vodou

Rychlovarné konvice se můžete zcela zbavit instalací kuchyňské baterie s ohřevem vody na 100 °C. Vařící voda vám tak teče přímo z kohoutku a veškeré technické zařízení je schované pod pracovní deskou. Páčka na spuštění vody je z bezpečnostních důvodů zajištěna dětskou pojistkou. Pravda, je to trochu luxusnější záležitost. Baterie Grohe Red s bojlerem stojí okolo 30 tisíc Kč, cena se liší podle objemu zásobníku (4, 6 nebo 8 l).