Většina z nás někdy něco nepotřebného zakoupila, ať už pod tlakem reklamy, nebo pod vlivem prvotního okouzlení (jé, to je dobrý nápad!). Plány, že budete vyrábět vlastní vafle, jogurty, popcorn nebo šunku, ale vzaly za své po prvním použití. Příště už jste neměli čas ani náladu, nechtělo se vám štrachat ve skříni a skládat přístroj dohromady, případně jste na něj zcela zapomněli. Dá se vůbec dopředu odhadnout, kterého pomocníka opravdu využijete? Vodítkem vám budou odpovědi na následující otázky:

1. Je to něco opravdu pro mě?

Pokud jste zvyklí pravidelně péct a libujete si v domácích dezertech, technika vám může usnadnit práci. Jestliže ale pečení nijak neholdujete, těžko se do něj zapálíte jen proto, že jste si koupili vaflovač nebo přístroj na koblihy. I tito pomocníci vyžadují, abyste smíchali těsto a následně u nich hodinku stáli, což se v porovnání s malou procházkou do pekařství za rohem jeví jako mnohem více námahy. Dokonce i domácí pekárna může být marnou investicí, jestliže jste dosud chleba podomácku nevyráběli a k pečení obecně nemáte vztah. Předsevzetí "zítra začnu" bývá v tomto případě odsouvané podobně jako diety.

2. Můžu výsledný pokrm snadno připravit i klasickým způsobem?

Zamyslete se, jestli klasický způsob přípravy nakonec nebude jednodušší. Pánvičku máte v kuchyni určitě blíže než palačinkovač, vajíčka je zase snazší hodit do kastrůlku, než abyste je sázeli do vejcovaru, do kterého navíc musíte přesně odměřit vodu. Popcorn se dá snadno připravit v mikrovlnce, a pokud si jej dopřáváte jen příležitostně, popcornovač se vám nevyplatí.

3. Jak snadno se to čistí?

Kuchyňské spotřebiče usnadňují práci, ale některé vám jí mohou i dost přidat. Příkladem jsou odšťavňovače - levnější typy se složitě skládají a jdou obtížně vyčistit, takže se vám může stát, že s nimi brzy ztratíte trpělivost. Na druhé straně existují i případy, kdy vyšší cena nezaručuje lepší výsledek. Například strojek na těstoviny je podle profesionálních kuchařů lepší koupit v jeho ruční verzi, než zbytečně utrácet za elektrický, který je náročnější na údržbu a stojí hodně peněz.