Tentokrát nebudeme vymýšlet žádné receptury z exotických superpotravin. Není proč. Spousta zdraví je ukryta v tradičních ingrediencích české kuchyně, jak je používaly už naše babičky. Jen je nesmíme zapomínat používat.

Cibule

Osmahnutá cibulka je základem většiny tradičních českých jídel. Není tomu tak jen pro zvýraznění chuti - cibule obsahuje cenné látky, které působí bakteriostaticky a protizánětlivě, a v minulosti sloužila k udržení dobré zdravotní kondice zvláště v chladném období, kdy se nedostávalo vitaminů z čerstvých plodů z polí a sadů. Cibule je bohatá na kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E a najdeme v ní i řadu důležitých minerálů.

Přestože vycházíme z českých tradic, určitě nebude na škodu vyzkoušet pravou francouzskou cibulačku. Budeme potřebovat 500 g cibule, kterou zvolna orestujeme na másle, až zkaramelizuje. Tento proces trvá nejméně hodinu, ale trpělivost přinese úžasnou chuť! K cibuli můžeme během restování přidat bylinky, obvykle se používá bobkový list, tymián a rozmarýn. Ke zkaramelizované cibuli přidáme 1 dl suchého bílého vína a mícháme, dokud se víno neodpaří. Směs zaprášíme lžící mouky a přilijeme 1 l horkého vývaru. Necháme půl hodiny provařit. Cibulačku servírujeme v keramických miskách spolu s opečenou bagetou zasypanou tvrdým strouhaným sýrem. Před podáváním krátce zapečeme v troubě.

Česnek

Říká se, že jeden stroužek česneku denně je zaručenou prevencí proti virózám a nachlazení. V chladných podzimních dnech proto nezapomeňte zařadit do jídelníčku oblíbené bramboráky nebo babiččinu česnečku. V lidovém léčitelství je česnek využíván jako přírodní antiseptikum a antibiotikum, ničí parazity ve střevech a prospívá i srdci a cévám.

Zázvor

Kořenu zázvoru se připisuje mnoho zázračných účinků, od potlačování nevolnosti přes léčbu respiračních onemocnění až po afrodiziakální efekt. Ne každému ale svědčí. Děti a těhotné ženy by ho měly konzumovat jen v omezené míře, není vhodný ani pro diabetiky. Zázvorový čaj s medem a citronem je ovšem cenným nápojem, trápí-li vás kašel a ucpaný nos.

Celer

Na celer jsme zvyklí z bramboračky a svíčkové, ale jinak tuto kořenovou zeleninu v kuchyni opomíjíme. Je to škoda, protože obsahuje spoustu vitaminů, minerálních látek a éterických olejů, které působí antibakteriálně a dezinfikují sliznice i celé trávicí ústrojí. Máte-li rádi zeleninová smoothies, nezapomeňte do nich přimíchat šťávu z čerstvého celeru. Z kořene můžete připravit zdravější hranolky nebo pyré, které ochutíte citronovou šťávou, lžící smetany a pepřem.