Klasickým kohoutkům už téměř odzvonilo. Přestože se pořád dají sehnat, použijete je spíš v interiéru zařízeném v nostalgickém retro stylu. Zaměříme se proto rovnou na baterie pákové, které na trhu jednoznačně převládají. A je jich hodně. Opravdu hodně.

Výběr tedy musíme nejprve trochu zúžit. Prvním kritériem bude způsob instalace. Na výběr jsou dřezové baterie stojánkové, které připevníte přímo na dřez nebo pracovní desku. Stojánková baterie bude nejspíš jediným řešením, pokud chcete dřez zabudovat do ostrůvku. Jestliže upřednostníte baterii nástěnnou, věnujte pozornost rozteči neboli vzdálenosti mezi vodovodními trubkami ve stěně. Ta bývá většinou 100 mm nebo 150 mm, a je třeba tomu přizpůsobit typ baterie.

Druhou otázkou je kvalita materiálu, přičemž nejde jen o povrchovou vrstvu, ale také o vnitřní zpracování. Zvláště odolná by měla být kartuš, která reaguje na pohyb páky, míchá horkou a studenou vodu a směřuje proud do výtokového raménka. Jejím základem jsou dvě hladké destičky s otvory, jež k sobě těsně přiléhají. Destičky by měly být keramické a dostatečně silné - pokud jsou vyrobeny například z levného plastu, mohou se tlakem vody nebo vlivem vodního kamene rozlomit. Na povrch destiček působí vodní kámen i drobné nečistoty z vodovodního řadu. Narušený povrch způsobí, že se páka špatně ovládá nebo že voda začne protékat pod pákou.

  • Rada: Při koupi dřezové baterie si projděte podmínky případné reklamace. Některé firmy vyžadují, abyste měli na přívodu nainstalovaný filtr nečistot, jinak reklamaci poškozené kartuše neuznají.

A nakonec je tu samozřejmě tvar a barevné provedení, které si vyberete v závislosti na celkovém stylu kuchyně. Můžete také zapřemýšlet o dřezové baterii se sprchou, jež snadno opláchne nádobí nebo čerstvou zeleninu, a cenu baterie přitom nijak zvlášť nenavýší.