Málokdo má doma tolik prostoru, že si může zřídit samostatnou prádelnu. V nových bytech se už občas setkáte s kumbálem, kde je nainstalován přívod vody a odpad pro pračku, ale při konstrukci starších bytovek na praní prádla většinou nikdo nemyslel. Všimněte si, že na to nemyslí ani bytoví designéři - když si projíždíte katalogy luxusních kuchyní a koupelen, pračka se na obrázcích nikde nevyskytuje. Samozřejmě by to byl rušivý element, který by pokazil celkový design. Jenomže vy nebydlíte v katalogu, ale v bytě, a pračku prostě někam postavit musíte.

Volba obvykle padne na koupelnu. Je to logické - jde o místnost, která je uzpůsobena zvýšené vlhkosti, a navíc zde řada lidí prádlo i věší, takže se s ním po vyprání nemusí nikam chodit. Pračka ale zabírá hodně místa, někam se musí vejít i koš na špinavé prádlo, a oba objekty dohromady vytvoří nevzhledný kout, který koupelnu nijak hezky nedoplní. Nehledě na to, že do některých koupelen se pračka ani nevejde.

Není proto výjimkou, že se pračka zabuduje do kuchyňské linky vedle dalších elektrických spotřebičů. Vyrábějí se i přímo pračky vestavěné, které schováte za dvířka kuchyňské skříňky, a na první pohled ani není vidět, že nějakou máte. Všechno je ovšem na úkor úložného prostoru, jehož v menších kuchyních nikdy není nazbyt. Také se musí počítat s tím, že sem špinavé prádlo budete muset pokaždé přinést (asi ho nebudete skladovat v kuchyni) a zase odnést.

Pračka umístěná v kuchyni by měla splňovat určité parametry: neměla by být příliš hlučná ani vibrující a musí mít okolo sebe trochu volného místa, aspoň 5 cm na každé straně, aby se při ždímání netřásla celá linka. Pračku ze stejného důvodu nikdy nestavíme na dno skříňky, musí stát přímo na podlaze.

Obecně se však doporučuje pračku neumisťovat ani do koupelny, ani do kuchyně, ale vyhradit jí prostor v technické místnosti nebo kumbálu, pokud to jde. Jestliže rekonstruujete starý byt, bouráte zdi a stavíte nové příčky, je vhodné do plánu zakomponovat i malou místnůstku, kam se vejde jak pračka, tak špinavé prádlo a třeba i police na prací prášek s aviváží. Vše v jednom, schováno, uklizeno.