1. Suroviny by měly mít pokojovou teplotu

Vajíčka a máslo bychom před použitím měli vytáhnout hodinu před zpracováním z lednice, aby měly zhruba stejnou teplotu jako ostatní suroviny. Zpracované těsto obsahující máslo potom naopak potřebuje odpočívat v chladu, aby se nesrazilo a lépe se s ním pracovalo.

2. Mouku prosejte přes síto

Zřejmě jste v receptech po babičce narazili na spojení "prosátá mouka". Naše babičky opravdu mouku před pečením prosívaly přes síto. Nebylo to tím, že by tenkrát mívaly v mouce nečistoty nebo snad nějaké breberky, činily tak proto, aby se mouka provzdušnila a těsto bylo chutnější a nadýchanější.

3. Jaké máslo?

Kde je v receptu napsáno "máslo", myslí se tím to pravé máslo v kostce. V případě nouze ho můžete nahradit jiným ztuženým tukem, ale chuť nebude stejná. K pečení nikdy nepoužívejte snadno roztíratelný margarín, cukroví ztvrdne natolik, že s ním budete moci přibíjet hřebíky, ale k jídlu moc nebude.

4. Jaký cukr?

Pro vánoční cukroví, ať už pečené, nebo nepečené, se hodí spíš cukr moučkový. Krystal se tak dobře nerozpustí a při skousnutí by křupal. Jestliže tedy recept vysloveně neuvádí, který druh cukru použít, zvolte raději moučku, určitě tím nic nezkazíte.

5. Vymazat, nebo vysypat?

Když pečete cukroví obsahující tuk, plech nebo formičku stačí jenom vymazat. Snadno se peče s pečicím papírem, i když ten někdy zcela neodpovídá velikosti plechu. Skvělým pomocníkem je olej ve spreji. Stačí ho nastříkat na plech nebo jím vystříkat formičky; sprej vytvoří na povrchu téměř neviditelný film, ke kterému se nic nepřichytí, nic se nepřilepí. Plech pak jen otřete utěrkou, znovu postříkáte a můžete péct dál.

6. Výrazná chuť oříšků

Výraznější chuti a vůně mandlí a oříšků docílíme, když je před zpracováním opražíme na suché pánvi. Rozinky tradičně předem namáčíme do rumu.

7. Vláčnější vánočka

Jestliže míváte s vánočkou ten problém, že brzy ztvrdne a drolí se, zkuste letos do těsta nastrouhat vařenou bramboru. Můžete také snížit množství másla. Vánočku po vychladnutí zabalte do čisté utěrky a uchovejte v chladné spíži.

8. Křehčí pečivo

Je-li v receptu uveden jen žloutek, má to své opodstatnění. Bílek totiž těsto vysouší, a pokud použijete jen žloutky, cukroví bude křehčí. Naštěstí existuje spousta nápadů, jak zužitkovat i samotné bílky, takže nepřijdou nazmar.

9. Jak cukroví uskladnit?

Perníčky, rohlíčky, linecké a jiné cukroví, které se potřebuje rozležet, uchováváme v kartonových krabicích vyložených papírovými ubrousky, a to nejlépe venku, kde je vyšší vlhkost vzduchu. Cukrovinky zdobené čokoládou nedáváme na mráz, čokoláda by zešedla a popraskala. Zmrznout nesmí ani cukroví plněné krémy - to ostatně vyrábíme až těsně před Vánocemi a uchováváme v lednici.

10. Rozlámané cukroví

Když se něco nepovede, nemusíme zoufat. Rozlámané a rozdrobené cukroví můžeme použít při dalším tvoření místo drcených piškotů. Těsně před Štědrým dnem se dá narychlo připravit nepečený kakaový salám, jehož základem je máslo, moučkový cukr, kakao a právě drcené piškoty nebo nepovedené cukroví. Salám obalíte v kokosu a necháte ztuhnout venku či v lednici. Před podáváním krájíte na plátky.