Velice dekorativně působí nakrájené plátky karamboly. Mají tvar hvězdičky, a jsou proto jako stvořené k ozdobení salátů a jiných příloh podávaných o vánočních svátcích. Karambola má sladkokyselou chuť, a díky tomu může doplnit jak salát zeleninový, tak ovocný. Přidává se do sladkých dezertů, použít ji můžete i jako dekoraci slavnostního koktejlu. Máte-li rádi pokrmy typu kuře s ananasem, možná vám přijde k chuti čínská směs s karambolou. Jde o velmi dietní ovoce, které tělu dodá vitamin C a důležité minerální látky jako železo, vápník a hořčík. Karambola ale obsahuje také velké množství kyseliny šťavelové, takže by se měla konzumovat v menším množství. Jestliže máte nemocné ledviny, nejezte ji radši vůbec.

Podivně vypadající salak, jehož slupka připomíná hadí kůži, pochází z palmy rostoucí původně v oblasti jihozápadní Jávy a jižní Sumatry. Plody se vyznačují dlouhou trvanlivostí, a byly proto často využívány jako zásoba jídla na poutní cesty. Dnes se salak pěstuje hlavně v Thajsku a našel si cestu i na náš trh. Nasládlá a velmi aromatická dužina plodů je rozdělena do velkých stroužků, každý z nich obsahuje černé, nejedlé semeno. Dužinu je možné jíst jen tak, nebo ji přidat do sladkého dezertu - výborně chutná například ve zmrzlinovém poháru.

Lusky tamarindu indického obsahují kromě semen i lepkavou aromatickou dužinu, která může posloužit jako sirup nebo marmeláda, případně jako přísada do omáčky k masu nebo do indického čatní. Lusky se namočí na 10 až 15 minut do horké vody a dužina se z nich poté jednoduše vymačká. Na tamarindu jsou zajímavé nejen bobule, ale celý strom jako takový. Indové podle něj předpovídají počasí - jsou-li jeho listy ráno za svítání rozevřené, bude jasno a slunečno. Pokud má pršet, jsou přitisklé k sobě.

A na závěr ještě dvě rady:

  • Exotické ovoce bychom neměli skladovat v lednici, ale při pokojové teplotě. Jen tak nejlépe dozraje a uchová se jeho chuť i vůně.
  • S konzumací méně známého ovoce z dalekých krajů by se to nemělo přehánět z důvodu zvýšeného rizika alergické reakce. Pozor dejte zejména u dětí.