Samozřejmě můžete všechno svěřit bytovým designérům a ušetřit si těžkou mozkovou činnost. Přesto je ale lepší, když si všechno nejprve ujasníte pro sebe a potom svůj náčrtek zkonzultujete s odborníkem nebo s firmou, která bude kuchyň vyrábět na míru. Jen vy nejlépe víte, jaké spotřebiče už máte a jaké budete pořizovat, a tomu se pak celý návrh musí přizpůsobit.

Tip: Je vhodné si nejprve ujasnit, jak má vaše vysněná kuchyně vypadat a jaké jsou vlastně v dnešní době možnosti. Pro inspiraci si prohlédněte fotogalerii kuchyní od známého výrobce kuchyní - Gorenje. V galerii najdete jednotlivé fotky roztříděné podle barvy, provedení, stylu, tvaru i velikosti kuchyně a linek.

Začněme výškou pracovní plochy. Teoreticky byste měli vycházet z výšky své postavy, aby se vám na lince dobře pracovalo. Základním vodítkem jsou tyto údaje:

  • Výška postavy: 150-160 cm / výška pracovní desky: 82 cm od podlahy
  • Výška postavy: 160-170 cm / výška pracovní desky: 86 cm od podlahy
  • Výška postavy: 170-180 cm / výška pracovní desky: 91 cm od podlahy
  • Výška postavy: 180-190 cm / výška pracovní desky: 94 cm od podlahy

V praxi se tím ale nemůžete úplně řídit, protože i když máte třeba malou postavu a ideální by pro vás bylo pouhých 82 cm, pracovní desku budete špatně napojovat na sporák, který má standardně okolo 90 cm. Někdo navíc preferuje umístit do kuchyně i pračku a sušičku, a ty se také pod desku musejí pohodlně vejít. Nehledě na to, že kuchyň mohou využívat dva partneři zcela odlišné výšky. Praktické je proto držet se standardu okolo 90 cm.

Plánujete-li kuchyň do U nebo obecně budete mít skříňky naproti sobě, minimální prostor mezi nimi by měl být 120 cm, abyste tudy prošli a mohli skříňky pohodlně otvírat. Je ale lepší počítat se vzdáleností 140 cm - to se sem potom vejdete i dva bez toho, abyste do sebe naráželi. Když vezmete v potaz, že standardní šířka kuchyňských skříněk je 60 cm, kuchyň vám na šířku zabere 260 cm.

Vestavěný sporák má obvykle rozměry 60x60 cm nebo 90x60 cm. Zapadne proto do klasické šířky linky, liší se jen jeho délka. Po stranách varného centra je třeba počítat s manipulačním prostorem okolo 50 cm, abyste měli kam odkládat horké hrnce. Svislá vzdálenost mezi vařiči či varnou deskou a digestoří by měla být v rozmezí 65-75 cm.

Ať už při svém vyměřování a počítání dojdete k jakémukoli kloudnému plánku, raději přidejte pár centimetrů navíc, ať máte určitou rezervu a skříňky nepřiléhají těsně ke dveřím a oknům. Firma, která vám bude linku vyrábět, jistě všechny detaily doladí za vás.