Dopis čtenářky:

Pravidelně navštěvuji vaše stránky a moc se mi líbí vaše návrhy kuchyní. A protože by se mi nikdy nepovedlo navrhnout si kuchyni tak, jako vašim designérkám, odhodlala jsem se vám napsat a požádat vás o pomoc.

S přítelem jsme koupili starší byt v panelovém domě, který pomalu rekonstruujeme. Nevíme však, jak vyřešit kuchyň, kterou bychom chtěli propojit s obývacím pokojem a jídelním stolem pro čtyři.

V bodech níže uvádím naše požadavky:

  • Nechceme bar.
  • Součástí kuchyně je i spíž.
  • Jídelní stůl chceme umístit do obýváku, a tak oba prostory propojit.
  • Spotřebiče (mikrovlnnou troubu, digestoř, myčku, horkovzdušnou troubu a varnou desku) bychom chtěli vestavěné, lednička může, ale nemusí být vestavěná.
  • Vaříme každý den a rádi, proto by měla být kuchyň funkčně zařízená pro čtyři osoby.
  • Líbí se nám linky ve tvaru L, z dekorů preferujeme dub, webe, bílou fólii.
  • Na stěnách, obkladačkách a doplňcích by se nám líbila zelená a oranžová, nebráníme se ale ani jiným barvám a materiálům.

Protože je pro nás kuchyň důležitá, nedáváme žádný cenový strop.

Děkuji za pomoc a těším se na vaše návrhy.

Gabriela Biela

Rady odborníka:

Požadavkem paní Gabriely bylo umístit jídelní stůl do obývacího pokoje, aby se obě místnosti funkčně propojily. Vznikl tím vcelku velkorysý prostor pro kuchyni, na který navíc navazuje potravinová komora.

Varianta A: Do L v dubu

První varianta je barevně řešena skříňkami s dekorem dubu a pracovní deskou imitující beton. Zástěna mezi spodními a horními skříňkami je vytvořena tvrzeným sklem v bílé barvě. Dispozičně je kuchyňská linka do „L“ s volně stojící americkou chladničkou. Jídelní stůl je umístěný v obývacím pokoji.

  • Výhody: Kuchyně je řešena bez bouracích prací. Úložných prostor je dostatek, vedle skříně s troubou a mikrovlnkou je ještě vysoká skříň na nejčastěji používané potraviny nebo na nádobí.
  • Nevýhody: Menší pracovní plocha.

Varianta B: Do L s limetkovými zdmi

Druhá varianta má zcela odlišné barevné řešení – čistá a elegantní bílá s limetkově zelenými stěnami. Dispozice opět do „L“, tentokrát s vestavěnou chladničkou a potravinovou skříní vedle okna.

Výhody: Oproti předchozí variantě větší pracovní plocha. Nevýhody: Prostor není zcela propojen s obývacím prostorem, což je ale pro někoho spíše výhoda...

Varianta C: S vybouranou stěnou

Třetí varianta je dispozičně zcela odlišná od předchozích a vyžaduje vybourání současné stěny mezi kuchyní a obývacím prostorem. Tato varianta se mi jeví jako ideální. Barevně je řešena skříňkami v tmavém dřevu v kombinaci s horními skříňkami v oranžové barvě, která kuchyni dodá hravost a vtip.

  • Výhody: Velice příjemné je úplné propojení s obývací místností. Dostatek úložných prostor i pracovní plochy.
  • Nevýhody: Pro tuto variantu je nutné vybourání dělicí příčky mezi obývacím pokojem a kuchyní.