Kávový koutek může tvořit klidně jen jedna úzká skříňka a police. Máte-li více místa, připojte stoleček se dvěma židlemi nebo křesly a lampu se stínítkem pro intimnější atmosféru. Kávové koutky se často zřizují v retro stylu, aby připomínaly půvab tradičních pařížských kaváren. Pro skříňku tedy s čistým svědomím sáhněte do útrob půdy, police stačí jednoduchá dřevěná. Jestliže máte doma starý ruční mlýnek na kávu, vyhraďte mu na polici důstojné místo, kde ho každý uvidí. Vhodnými doplňky jsou také černobílé fotky Paříže, obrázky kávových plantáží nebo staré plechovky od kávy.

Místo skříňky může posloužit i starší dřevěný či kovový stolek s ornamenty. Skvěle by jistě vypadal i šicí stroj po babičce, který už k šití nikdo nepoužívá. Stačí ho šikovně přizpůsobit novému účelu.

Do kávového koutku patří všechno, co je potřeba k přípravě lahodného hořkého nápoje. Samozřejmě kávovar, džezva nebo konvice, dózičky na kávu, cukr a smetanu. A pak také hezké hrnečky, lžičky a tác na zákusky. Rychle skočit do cukrárny nebo něco upéct, namlít kávu, a návštěva může přijít.

V malých bytech si nemůžeme moc diktovat, kam takový koutek s kávou umístíme. Pokud to ale jde, měl by být v blízkosti sezení, kde obvykle odpočíváme nebo klábosíme s přáteli. S návštěvou tak můžete komunikovat po celou dobu přípravy kávy, a navíc nemusíte tác se šálky nosit příliš daleko.